Sürü bağışıklığı Covid-19'a çare olur mu?

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'nden (NHS) Dr. Sara Kayat, ''Sürü bağışıklığı nedir ve koronavirüsü çözebilir mi?'' sorularını ele aldığı yazıda, nüfus içerisinde belli bir oranda insanın enfeksiyon geçirmesi ya da aşı uygulaması halinde enfeksiyonların aktifliğini kaybettiğini ifade etti.

SAĞLIK 26.03.2020, 16:33 26.03.2020, 16:37
Sürü bağışıklığı Covid-19'a çare olur mu?

NHS Doktoru Sara Kayat, Al Jazeera'nin internet sitesi için kaleme aldığı yazıda sürü bağışıklığını işleyişini anlatarak koronavirüs için bir çözüm yolu olabileceğine işaret etti. 

Kayat yazıda, "Bir enfeksiyon sebebiyle hastalandığımızda, ister mantar, ister bakteriyel veya viral olsun, vücudumuz bu enfeksiyona karşı bir bağışıklık oluşturur, böylece tekrar maruz kalırsak, onunla savaşmak için donanımlı oluruz'' ifadesini kullandı.

Bazı durumlarda bağışıklığın sadece kısa vadeli olduğunu söyleyen Kayat, grip virüsü örneğini vererek bunun her mevsim mutasyon geçirdiğini ve yeni türü insanları etkilediğini kaydetti. Kayat, virüsün mutasyona uğramaması halinde adeta bir dokunulmazlık kazanıldığının altını çizerek, "çoğu insan hayatında sadece bir kez suçiçeği geçirir. Bir kereden fazla yakalanan nadir birkaç kişinin, bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorunu olabilir." şeklinde konuştu.

Koronavirüse iki kez yakalanılabilir mi?

Doktor Kayat, koronavirüste başlangıçtaki enfeksiyondan iyileşmiş olmasına rağmen, taburcu olduktan hemen sonra koronavirüs testi pozitif çıkan bazı hasta raporları olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bir hata Japonya'da, diğeri Çin'deydi. Şu anda farkında olmadığımız başka benzer durumlar da olabilir. Araştırmacılar, bu kişilerin yeniden enfekte olmasından ziyade, hastalar hastaneden taburcu edildiğinde testlerin düşük seviyedeki virüsü algılayamamak gibi bir kusura olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Diğer çalışmalar ise insanların iyileşmeden uzun bir süre sonra hala testlerinin pozitif çıkabileceğini göstermektedir."

Kayat mevsimsel olarak iki kez koronavirüse yakalanabileceğiniz göz ardı edilmese de şu an için bunun pek mümkün gözükmediğini kaydetti.

Bağışıklık nasıl kazanılır?

Dr. Sara Kayat bağışıklık kazanmanın iki yolu olduğunu kaydederek, "Bunlardan birincisi enfekte olarak doğal bir bağışıklık inşa etmekten geçiyor, ikincisi ise virüse karşı aşı yapmak" ifadelerini kullanıyor.

Vücudun bağışıklık oluşturma kabiliyeti nedeniyle nüfusun yeterli bir kısmının enfeksiyon geçirmesi veya buna karşı aşılanması halinde enfeksiyonun artık popülasyon için aktif olmadığını ve kişiden kişiye de kolayca yayılmayacağını söyleyen Dr. Kayat şöyle devam ediyor:

"Bu, enfeksiyonu olmayan veya aşısı olmayanların daha fazla korunduğu anlamına gelir. Sürü bağışıklığı denen şey budur.

Genellikle hastalığın sonuçları açısından en fazla risk altında olan aşıya sahip olmayan kişilerdir. Bu yüzden bağışıklığı alamayanları korumak için sürü bağışıklığına güveniyoruz. Daha savunmasız olanları korumak için virüsü veya aşıyı alması gereken kişi sayısı her enfeksiyon için farklıdır.

Örneğin, İngiltere'de kızamığın yayılmasını durdurmak için sürü bağışıklığına ulaşmak için yüzde doksan beşlik bir aşı alımı gerekir. koronavirüs durumunda, İngiltere Baş Bilimsel Danışmanı yüzde altmış civarında olması gerektiğini belirtti. Bu değer, virüsün bazı çok karmaşık modellemesi ve ne kadar bulaşıcı olduğunun belirlenmesi açısından bilim adamları tarafından türetilmiştir"

Yüzde 60 enfekte olmalı

Kayat, aşı olmadan sürü bağışıklığı üretmek için nüfusun yüzde altmışını virüsü kapmak zorunda kalacağını belirterek,  "Bunun gerçekleşmesi için gereken zaman tamamen kendi kendini tecrit etme ve sosyal uzaklaşma yoluyla olacaktır" şeklinde konuşuyor.

Bunun yanı sıra, koronavirüs hakkında daha fazla bilgi edinilmesi halinde, sürü bağışıklığına ulaşmak için enfekte olması gereken nüfusun yüzdesinin değişebileceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)