Sünnet deyip geçmeyin! Olumsuz sonuçların izi silinmiyor

Orta ve ileri yaş aralığında olan erkeklerin sünnetle ilgili anılarının çoğunlukla acı ve korku üzerine olduğunu söyleyen Çocuk Cerrahı Doç. Dr. Tunç Özdemir, uygun şartlarda yapılacak olan sünnetin bu durumları içerisinde barındırmadığını anlattı. Sünnetin bir ameliyat olduğunu söyleyen Özdemir,” Olumsuz şekillerde yapılan operasyonların izleri hayat boyunca sizinle beraber gelir” dedi.

SAĞLIK 23.05.2022, 15:15 24.05.2022, 10:00
Sünnet deyip geçmeyin! Olumsuz sonuçların izi silinmiyor

Sünnet olduktan sonra anlatılan hikayelerde çoğu erkek korku ve acı yaşadığını belirtmektedir. Bazı kişilerin berberde sünnet olması, çok ağrılı ve kanamalı pansumanların yapılması bu hikayelerin başrolü haline geliyor. Günümüzde bu şekilde gerçekleşen operasyonların kalmadığını söyleyen Doç. Dr. Tunç Özdemir,” Çocuklarınıza bu travmaları yaşatmamalısınız. Bu tarz şeyler anlatarak çocukları ancak korkutursunuz. Bütün ameliyatlarda olduğu gibi, uygunsuz ortamlarda doğru bir şekilde gerçekleştirilemeyen sünnetin tabii ki olumsuz sonuçları olacaktır. Çocuk yaşantısı süresinde bunun izini taşır” ifadesine yer verdi.

Sünnet deyip geçmeyin

Kent Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tunç Özdemir, okulların tatile girmesiyle beraber başlayacak olan sünnet operasyonlarının öncesinde ailelere uyarılar yaptı. Sünnetin bir kâbus gibi düşünülmemesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Özdemir, “Sünnet, global çapta en fazla yapılan cerrahi operasyonlardandır. İslam ve Musevi toplumlarında rutin bir şekilde gerçekleştirilen tek operasyondur. Sünnet aslında bir ameliyattır. Bu sebeple operasyonda ciddi ortamda yapılmalıdır. Şu şekilde düşünebilirsiniz, nasıl ki safra kesesi taşı, fıtık, inmemiş testis, guatr ciddi bir operasyonsa sünnette aynısıdır. İnsanlar diğer hastalıklarda bol bol inceleme araştırma yapıyorlar. Uzmanı yapsın istiyorlar. Sünnette de aynısı yapılmalıdır” dedi.

Sünnet sonrası bazı komplikasyonlar oraya çıkabiliyor

Bütün operasyonlarda olduğu şekilde uygunsuz yerlerde yapılan sünnetin komplikasyonlar ortaya çıkarabileceğine vurgu yapan Özdemir,” Sünnetin bu etkileri gösterme oranı ise yüzde 0,2 ile yüzde 5 aralığında değişiklik göstermektedir. Operasyon gerçekleştirme yetkinliği bulunmayan kişilerin uygun olmayan ortamlarda yaptığı sünnetler çok daha fazla komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. İdrar deliğinde daralma, kanama ve enfeksiyon küçük komplikasyonlardır. Daha büyük komplikasyonlar ise penis başı yaralanmaları, şiddetli kanama, peniste şekil bozukluğu, penis kangreni, eğrilik ve penis kopması olarak söylenebilir” şeklinde ifade etti.

Sünnet düğünü yerine operasyona özen gösterilmeli

Diğer bir yandan, çocukların travma yaşamasına sebep olabilecek orta ve ileri yaştaki erkeklerin sünnet hikayelerinden örnekler veren Doç. Dr. Özdemir, “Orta yaş aralığında ki erkekler kendilerini berberin sünnet ettiğini, kanamalı pansumanlar yapıldığını veya çok acı çektiğini anlatır. Artık çocuklarımızın bu tarz hikayeleri olmamalı. Bu anılarda çocuklara anlatılmamalı. Baba ve anneler nerede sünnet düğünü yapacaklarını düşüneceklerine, sünneti doğru yerde, doğru zamanda, doğru yetkiliye nasıl yaptırırız diye düşünmelidir” zamanda, doğru yerde, doğru uzmana yaptırmayı planlamalıdır” sözlerine vurgu yaptı.

Psikoloji dikkate alınarak sünnet yaşı belirlendi

Doç. Dr. Özdemir, çocuğun psikolojisi dikkate alınarak operasyonun yapılması gerektiğine dikkat çeker,” Çocuğun cinsel kimliğinin gelişerek, bilincin henüz yeni gelişmeye başladığı zaman olan 2,5 ila 5 yaş arasında çocuğun sünnet edilmesini tavsiye etmiyoruz. Bu zaman aralığında yaşanan bir operasyon çocukta travmaya sebep yaratabilir ve hatta psikolojik gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Sünnet için en uygun dönem yeni doğan dönemidir. En uygun olan sünnet yöntemi anestezi verilerek yapılan sünnettir. Lokal anestezi verilerek yapılan sünnet bir tek yeni doğan zamanında yani ilk 30 günde mümkündür. Sünnet operasyonunda lazer tekniği kullanılamaz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)