Sporcularda kalp krizi daha öldürücü

Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, spor yapıldığı esnada kan basıncının yükselmesinin, daha fazla miktarda kan pompalanmasının, kalbinde o güne dek hiçbir problemi olmayan insanlarda dahi ani kalp durmasına sebep olabileceğini bildirdi.

SAĞLIK 18.06.2021, 01:20 19.06.2021, 00:43
Sporcularda kalp krizi daha öldürücü

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, gerçekleştirdiği açıklamada, EURO 2020 B Grubu'ndaki Danimarka-Finlandiya müsabakasında Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen'ın kalp krizi geçirdiğini anımsattı.

"Gençlerde can kaybı oranı daha yüksek"

Kalp krizinin genç yaştaki insanlarda ve sporcularda daha tehlikeli neticeler doğurduğuna işaret eden Ulus, yaşlılarda ana damar tıkandığı esnada yan damarların devreye girdiğini fakat gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizinin can aldığını vurguladı.

"Doğru masaj hayat kurtarır"

Egzersiz esnasında vücudun toplam oksijen gereksiniminin dinlenme haline nazaran 12 kat arttığını, bu talebi, dakikada pompaladığı kanı 42 litreye kadar yükseltebilen kalbin karşıladığını dile getiren Ulus, "Spor yapıldığı esnada kan basıncının yükselmesi, daha fazla miktarda kan pompalanması, kalbinde o güne dek hiçbir problemi olmayan insanlarda dahi ani kalp durmasına sebep olabilir." bilgisini aktardı.

Yaşı 35 üzeri olan sporcularda en sık görülen can kayıplarının kalbi besleyen damarlardan ve koroner arter hastalıklarından kaynaklandığının altını çizen Ulus, koroner rahatsızlıkların tüm dünyada birinci sırada konumlanan bir ölüm sebebi olduğunu söyledi.

Ulus, kalp krizi geçiren bir kişiye doğru teknikle gerçekleştirilen kalp masajının hayat kurtaracağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)