Soğuk havalar ve gribal vakalar o grup için riski artırıyor! Uzmanlardan uyarı

Avrupa Kardiyoloji Derneği Akut Kardiyovasküler Hastalıklar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, soğuk gribal enfeksiyonların kalp hastalarında kimi olumsuzluklara sebebiyet verebildiğini ifade etti.

SAĞLIK 06.01.2023, 12:10 06.01.2023, 17:53
Soğuk havalar ve gribal vakalar o grup için riski artırıyor! Uzmanlardan uyarı

Bülent Görenk, havaların soğumasının ardından bugünlerde gribal vakalarda ciddi düzeyde bir artış gözlemlendiğini kaydetti.

"Soğuk havayla birlikte enfeksiyonlar kalp yetmezliği tablosunu daha da kötüleştiriyor"

Kalp hastalarına bu konuya ilişkin dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunan Görenek, "Bu enfeksiyonlar bizim hastalarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Kimi zaman enfeksiyonlara bağlı olarak kalpte ritim bozuklukları yani çarpıntı gelişebiliyor. Bunlar genel olarak kabin kulakçıklarından kaynaklanmaktadır. Bununla beraber eğer altta yatan bir kalp yetmezliği sorunu varsa soğuk havayla beraber enfeksiyonlar kalp yetmezliği tablosunu daha da kötüleştirebilmektedir." dedi.

Hava koşulları kalp krizinin gelişimini kolaylaştırıyor

Soğuklarla beraber kalp hastalıklarının doğrudan ilişkisinin bulunduğunu ve soğuk havanın kalp krizini tetikleyebileceğini gösteren çeşitli çalışmaların bulunduğunun da Görenek altını çizerek şunları söyledi:

"Büyük bir oranda çok önemli hasta grubunda kalp spazmı, soğuk hava dediğimiz vatandaşlar arasında damar büzüşmesi olarak da bilinen bir durum söz konusu olabiliyor. Özellikle soğuğa, rüzgara, tipiye ve kara karşı hele bir de yokuş çıkan insanlarda kalp damarlarında büzüşme görülebilir. Eğer bu kişi şanslıysa damardaki spazm bir zaman sonra çözülebiliyor. Eğer çözülmezse kalp krizine sebep oluyor ki bu da kalp kaslarının ölümüyle neticelenebilecek çok ciddi bir durum. Bununla beraber soğuk havalarda kan basıncının yani tansiyonun da yükseldiğini biliyoruz. Sisli, soğuk, puslu havalar insanın tansiyonunu yükseltebiliyor. Bu da kalp krizinin gelişimini kolaylaştırabiliyor.

Yorumlar (0)