Soğuk algınlığına kapılan her dört kişiden biri aslında Covid-19 pozitif 

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığına yakalandığını sanan her dört kişiden biri, Covid-19 virüsüne sahip. King’s College bünyesinde gerçekleştirilen ve 1 milyondan fazla İngiliz üzerinde yapılan çalışmada tam aşılı yetişkinler ve hiç aşı yaptırmayanlar dikkate alındı. Elde edilen sonuç karşısında bilim insanları, herhangi bir semptom gösteren insanların kendilerini izole etmesi gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 07.12.2021, 14:29 07.12.2021, 14:44
Soğuk algınlığına kapılan her dört kişiden biri aslında Covid-19 pozitif 

İngiltere’deki King’s College London bünyesindeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışma, 1 milyondan fazla aşılı ve aşısız İngilizler üzerinde yapıldı. Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soğuk algınlığının artması ve bunun Covid-19 ile arasındaki ilişkisi hakkında yapılan araştırmaya göre soğuk kaptığını düşünen her dört kişiden birinin koronavirüs taşıdığı belirlendi.  

King’s College profesörlerinden Tim Spector, araştırmada yardımcı olan 1 milyon kişi arasındaki tam aşılıların “hafif soğuk algınlığı semptomları” gösterme eğiliminde olduğunu dile getirdi: “Şu anda soğuk algınlığı olduğunu düşünen kişilerin bir kısmı Covid-19 virüsüne yakalanmış durumda. Kendilerinde oluşan, özellikle tam aşılı kişilerde görülen hafif soğuk algınlığı semptomları aslında koronavirüs belirtisi. Bu sebeple herhangi en ufak bir semptom gösteren insan, evde kalmalı ve bu hastalığı yaymaktan kendini sakınmalı.” 



Boğaz ağrısı ve burun akıntısı olan dikkat! 

Genetik Epidemiyoloji Profesörü Tim Spector, boğaz ağrısı ve/veya burun akıntısı bulunan kişilerin test yaptırmasını ve negatif sonucu alana kadar kalabalık ortamlardan ve aktivitelerden kaçınmasını; kendisini izole etmesini söylüyor.  

Spector: “Soğuk algınlığı semptomlarına benzer semptomlara sahip olanlar kendilerini karantinaya almalı. Özellikle son dönemde ortaya çıkan Omicron varyantının yayılmasını engellemek için bu şart. Kendilerini kötü hissedenler ya da semptom gösterenler birkaç gün evde kalmalı. Koku ve tat kaybı her zaman olmayabilir. Ateş ve inatçı öksürük de görülmeyebilir. Semptom oluşsa bile insanlar bunu çok da önemsemeyebilir. Fakat en ufak bir semptom dahi önemlidir.” 



“Omicron, şiddetli semptomlara sebep olmayacak” 

Pek çok bilim insanı ve doktor, Omicron varyantının diğer varyantlar gibi şiddetli semptomlara sebep olmayacağını belirtiyor. Hatta mevcut aşıların hücre bağışıklığını sağlaması ve ciddi hastalıkları önlemesi konusunda umutlu olduklarını aktarıyorlar. 

Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Doçenti Matthew Snape, Omicron varyantının mevcut aşılardan sıyrılıp sıyrılamayacağının öğrenilmesi için Birleşik Krallık’ta çalışmaların sürdüğünü kaydediyor: “Önümüzdeki birkaç hafta sonrasında Omicron ve aşılar arasındaki bağlantıyı açıklamak için yeterli verilerimiz olacak. Ayrıca Omicron pozitif olan kişilerin hastaneye yatışları konusunda da önümüzdeki günlerde açıklamalar yapabileceğiz.” 

Yorumlar (0)