Skolyoz, kalp ve akciğer hastalıklarını da tetikliyor

Günümüzde her 100 kişiden 4'ünün yaşadığı bir omurga problemi olan skolyoza erken müdahale edilmediği takdirde hayat kalitenizi olumsuz yönde etkiliyor.

SAĞLIK 17.03.2021, 15:57 17.03.2021, 18:10
Skolyoz, kalp ve akciğer hastalıklarını da tetikliyor

Skolyoz, omurganın sırt ve bel bölgesinin tamamının ya da bir kısmının sağ veya sol eksenli olmak üzere açısal eğriliği olarak tanımlanıyor. Uygulanacak tedavi yöntemleri, hastanın omurgasının aldığı şekil ve açısal değişimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Skolyozun, çocukluk ve ergenlik döneminde görülme sıklığı daha fazla. Erken dönemlerde alınacak tedbirler, hastalığın ileri safhalara ulaşmasını önlüyor. Skolyozun başlıca nedeni duruş bozuklukları.

Skolyozun en büyük belirtisi duruş bozuklukları

Skolyozun en önemli belirtileri arasında eğik duruş ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bir omuz yukarıda iken diğer omuzun aşağıda olması, bel tarafında asimetri, bel kemiğinde çıkıntı olması, sırtta bir tarafında kamburluk olması (kürek kemiğinde tümsek görünümü) elbiselerin vücuda tam olarak oturmaması, kadınlarda elbiselerin yukarı doğru çekilmesi veya bir kısmının yerde sürünmesi, vücut dengesinde kayma şeklinde belirtiler ile anlaşılabilir.

Omurga sağlığınıza dikkat edin!

Yanlış duruş, gelişen omurganın eğrilmesine neden oluyor. Hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında ve tedavisinde olumlu sonuçlara ulaşabilmek için erken dönemde tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

Skolyoz hastalarının hareket kabiliyetlerini ve postürlerini geri kazanabilmeleri, uygulanacak tedavi yöntemine ve hastanın bozulan omurga açılarına bağlı olarak uygulanacak tedavi sonucunda düzeltilebiliyor. Doktorların yönlendirdiği fizik tedavi uzmanları tarafından, skolyoz hastalarına manuel terapi ve fizik tedavi uygulamalarının da dahil edildiği bir egzersiz programı hazırlanıyor. Bu egzersizler sayesinde hastanın hem hareket kabiliyeti artıyor hem de omurganın olması gereken açıya kavuşması sağlanıyor.

Skolyoz açısının, egzersiz ile düzeltilebilecek seviyeden çok daha yüksek olduğu hastalardaysa cerrahi uygulamalara başvuruluyor. Bu durumda erken teşhis tedavi sürecinin kısalması ve erken tedavi için çok önemli. Bu nedenle en kısa zamanda bir hekime başvurulması gerekir. Skolyoz tedavisinde amaç, eğilmiş omurları cerrahi işlemi ile düzgün bir şekilde dizip birbirine kaynatmaktır.

Skolyoz, kalp ve akciğer hastalıklarını da tetikliyor...

Skolyozun neden olduğu bir diğer bozukluk da kalp ve akciğerlerde yaşanıyor. Küçük yaşlarda başlayan ve zamanla ileriki safhalara geçen skolyoz hastalarının akciğer ve kalp gelişimleri olumsuz etkilenebiliyor. Çoğunlukla küçük yaşlardan itibaren gelişen ve 100 derecenin üzerindeki açılara çıkan skolyozlarda bu durum gözlemlenebiliyor. Bu gibi olası ciddi skolyoz hastalıklarının önüne geçilebilmesi için çocukluk çağında önlem alınmalı ve belirli periyodlar dahilinde doktor kontrolüne başvurulmalıdır.

Yorumlar (0)