Sizin hangi takıntılarınız var? İşte en sık görülenleri...

Herkesin günlük hayatını etkileyen takıntıları vardır. Peki en sık karşılaşılan takıntılar hangileri?

SAĞLIK 14.12.2019, 12:06
Sizin hangi takıntılarınız var? İşte en sık görülenleri...

Psikolog Fundem Ece Kaykaç, günlük hayatta insanların en çok karşılaştığı takıntı türleri hakkında bilgiler verdi. 

Dünya Danışmanlık Merkezi Kurucusu Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç, "takıntı" kelimesini tanımladı.

Takıntının ruhçulukta ve ruhbilimde farklı olarak tanımlandığını ve farklı kavramları ifade etmek üzere kullanıldığını belirten Kaykaç, "Psikiyatri sözlüklerinde kısaca 'yanlış olduğunu bildiğimiz halde kafamızdan atamadığımız, mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki fikirler' olarak tanımlanır. Takıntılı ruh haliyle baş edilemediği zaman insanlarda anksiyete türü bir rahatsızlık olan obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) görünür." ifadelerini kullandı. 

Psikolog, günlük hayatta en çok karşılaşılan takıntı türlerini şu şekilde sıraladı:

Kuşku takıntıları: Birey, sürekli bir şeyi yapıp yapmadığına ilişkin takıntılara sahip olur. "Kapıyı kilitledim mi?", "Gaz ocağını açık mı bıraktım?", "Ütüyü fişte mi bıraktım?" gibi bir şeyleri yapmış ya da yapmamış olabileceğinden kuşkulanılır ve emin olmak amacıyla sürekli olarak kontrol eder. Bu durum, kişinin işlevselliğini azaltacak ve çok fazla zamanını alacak hale gelir.

Bulaşma-temizlik takıntıları: Birey, elinde olmadan kirlenme ve hastalık bulaşmasına ilişkin endişelenir. Mikrop bulaşma şüphesiyle kapıları kapamaktan, el sıkışmaktan ve insanların arasında girmekten korkar. Bazen gününün büyük bir kısmını elini yıkamakla veya evinde temizlik yapmakla geçirir.

Simetri düzen takıntıları: Birey, tüm hayatında ve yaşadığı her yerde hastalık düzeyinde aşırı düzgün ve simetrik olmaya dikkat eder. Bu durum, onun tüm işlerini aksatacak kadar vaktini alır. 

Dinî içerikli takıntılar: Bireyin aklına inancı ya da görüşlerine zıt bir şekilde ve sıkıntı oluşturacak düzeyde dinî içerikli takıntılı düşünceler gelir. Bu sırada düşüncelerini kontrol edemez. Aynı zamanda yoğun kaygı ve suçluluk hissi duyar.

Cinsellikle ilgili takıntılar: Bireyin aklına istemsizce kendine ve yaşına hiç yakıştıramadığı şekilde cinsel obsesyonlar veya eşcinsel olma korkusuna ilişkin takıntılar gelebilir. Eşcinsel olmaktan ve eşcinsel ilişkiyi düşünmekten aşırı düzeyde endişelenebilir.

Zarar verme tehditleri takıntıları: Birey, özellikle sevdiği, değer verdiği kişilere elinde olmadan zarar vereceğine ilişkin takıntılı düşüncelere sahip olur. Özellikle yeni doğum yapmış anneler, bebeklerine istemeden zarar vereceğine ilişkin yoğun kaygı uyandıran düşüncelere kapılabilir. Obsesif kompulsif bozukluğun, bireyin insanlarla ve özellikle ailesiyle olan ilişkisini olumsuz yönde etkilediği görülür. 

Hastalık takıntıları: Birey, devamlı ve istemsiz olarak hepatit, kanser, AIDS gibi hastalıklara yakalanacağına ilişkin takıntılı düşüncelere sahip olur. Birey sık sık hastaneye giderek kontrol ve tetkikler yaptırır.

Yorumlar (0)