Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?

Yaz aylarınca birçok evin en büyük sorunu haline gelen sivrisinekler, ısırdıkları bölgede oluşturdukları kaşıntı ile de insanları rahatsız ediyor. Peki, sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir? Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 17.08.2022, 11:42 18.08.2022, 16:54
Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?

Yaz mevsiminde sık sık evlerin içine girerek hane halkını huzursuz eden sivrisinekler, ısırdıkları bölgede de hem kızarıklığa hem de kaşıntıya sebep olabiliyor. Kişiden kişiye farklılık gösteren sivrisinek ısırığı etkileri, bazen çok uzun sürebiliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, sivrisinek ısırığının nadir olarak ciddi alerjik rahatsızlıklara da zemin hazırlayabileceğini belirtiyorlar. Bu alerjik rahatsızlar sonucu bireylerde solunum sıkıntısı, tüm vücuda yayılan kızarıklıklar, boğazda oluşan kapanma hissi gibi çeşitli belirtiler gözlemlenebiliyor. Bu tarz belirtilerin gözlemlenmesi halinde, mutlaka en yakındaki acil servise başvurmak gerekiyor. Peki, sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir? Neler kullanmak gerekir?

Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?

Genellikle 1-2 gün içerisinde geçen sivrisinek ısırıkları, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda daha uzun süreli etki yapabiliyor. “Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?” sorusunu yanıtlayan uzmanlar, bu rahatsızlık için eczanelerde satılan ve deri üzerine uygulanan topikal anti-histaminik kremleri ve kaşıntı önleyici merhemleri tavsiye ediyorlar. Enflamasyonu ve kaşıntıyı en aza indirmek için sivrisineğin ısırdığı bölgeye buz da koyulabilir. 

Sivrisinek ısırığını kaşımak doğru mu?

Sivrisineğin ısırdığı bölgeyi kaşımak, birçok insan tarafından tercih edilen bir durum olarak dikkat çekiyor. Ancak ısırılan yüzeyi kaşımak, hem kızarıklığın hem de kaşıntının daha fazla artmasına sebep oluyor. Öte yandan kaşımanın aşırıya kaçması durumunda deri üzerinde tahriş yaşanacağı için kanama da başlayabilir. Bu durum da enfeksiyon tehlikesini daha da artırır. Sivrisinek ısırığının tedavisinde ilaçların yanı sıra evde bulunan doğal çözümlerden de faydalanılabilir. Örnek olarak etanol ya da izopropil türü alkoller, serinletici etkileri sebebiyle bu rahatsızlığı büyük oranda geçirir. Bunun yanı sıra yeşil ve siyah çay poşetleri de deri üzerindeki kabarıklığı dindirmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullanılan poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkisinden de faydalanabilirsiniz. 
 

Yorumlar (0)