Sır saklamak sağlığınıza zarar veriyor

Günümüz insan ilişkilerinde en sık rastlanan durumlardan biri sır saklamak. Peki sır saklamak psikolojinizi ve sağlığınızı nasıl etkiliyor? Detaylar haberin ayrıntısında yer alıyor…

SAĞLIK 28.12.2021, 20:38 30.12.2021, 10:30
Sır saklamak sağlığınıza zarar veriyor

İnsan ilişkilerinde en sık rastlanan olgulardan bir kişinin özel bir durumu sizinle paylaşıp bunu diğer kişilerden saklamanızı istemesi, yani kısaca sır saklamak. Bu durum sırrı paylaşan kişiler arasında bir bağ kursa da insanları zaman zaman zor durumlara sokabiliyor. İnsanlar bulundukları ortamlarda pot kırmamak için ekstra bir çaba içinde oluyorlar.

Amerika’da gerçekleştirilen bir araştırmada sır tutmanın insanlar üzerindeki etkisi incelendi. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre sır tutmak insanı mental olarak bir yorgunluğa sürükleyip akıl sağlığına zarar veriyor. Saklanan sır başkaları ile paylaşıldığı durumda ise kişi bir rahatlama hissediyor.

Mental olarak yoruyor

Amerika’da yer alan Colombia Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırmada insanların sır tutmak zorunda kaldıkları sırada sağlık durumları araştırıldı. Yapılan araştırma çarpıcı bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Buna göre sır tutmak bizi mental açıdan yorup akıl sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.

Yapılan incelemelere göre insanların neredeyse tamamı hayatı boyunca en az bir kere sır saklamak zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra bir insan hayatı boyunca ortalama 13 sır saklıyor. İnsanların yaşadığı bu durum onların psikolojilerini ve genel hayat standartlarını etkiliyor. Çünkü insanlar kendileri ile paylaşılan sırrı diğer insanlardan saklamak için fazladan bir çaba içine giriyorlar. Bu çaba da insanların psikolojik olarak yorulmasına neden oluyor.

Paylaşınca rahatlıyoruz

Columbia Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olan Micheal Slepian ve ekibinin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmanın bulgularına göre kişiler bir sırrı başkası ile paylaştıkları zaman mental olarak bir rahatlama yaşıyorlar. Zira insanlar özellikle tek başına kaldıklarına bu sırlar üzerinde düşünüyor ve psikolojik olarak bir yük hissediyorlar. Bu sır biriyle paylaşıldığında ise o sırrın üzerinde daha fazla odaklanılmıyor, bu da o kişinin mental açıdan daha rahat ve iyi hissetmesine sebep oluyor.

Ne tür sırlar saklıyoruz?

Araştırmada ayrıca insanların ne tür sır sakladıklarına da yer verildi. Yapılan araştırmaya göre insanlar en çok kişisel tercihleri, sadakatsizlik ve aldatma gibi durumları ve tutku düzeyinde yaşadıkları istekleri sır olarak saklıyor. Ancak bu noktada bir sır ne kadar kişisel ve hassassa o sırrı saklamak da o kadar zorlaşıyor.

Zira dedikodularla ilgili yapılan başka bir araştırmada da insanların en çok ikili ilişkiler, kişisel tercihler ve sadakatsizlik olayları gibi durumların konuşulduğu saptanmıştı. Görünen o ki bir sırrın önemi ve diğer insanlarla paylaşılmaması için nedenler ne kadar fazla ise o sırlar insanlar üzerinde o kadar baskı kuruyor. Ve bu baskı da ne kadar fazla ise insanlar o sırrı paylaşıp konuşmak için o kadar büyük istekler duyuyor.

Yorumlar (0)