Sinovak'ın ilk olarak kimlere yapılacağı belli oldu!

Çin'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı Sinovak, Türkiye'de öncelikle sağlık görevlilerine ve kalabalık mekânlarda çalışan vatandaşlara uygulanacak.

SAĞLIK 30.10.2020, 08:55 30.10.2020, 17:06
Sinovak'ın ilk olarak kimlere yapılacağı belli oldu!

Dünyada yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı için yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Rusya'da Sputnik-V adında bir yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı geliştirildiği biliniyor. Çin'de son aşamada olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı ise Sinovak. Farklı ülkelerde denenen Sinovak'ta şimdiye dek güvenlik anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. 

Aralık ayında getirilecek

Türkiye'de Sinovak adındaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının insan denemelerine ilişkin ilk neticelere Kasım ayının sonuna doğru ulaşılacağı ifade edildi. Neticelerin Türkiye'de başarılı olması halinde Aralık ayında yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısından 5 milyon doz getirileceği bildirildi. Ocak ayından sonra da aşılama çalışmalarına geçileceği kaydedildi. Söz konusu aşının ikişer doz halinde uygulanacağı ifade edildi. 

İlk olarak 2,5 milyon kişiye yapılacak

Sinovak adındaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının öncelikle 2,5 milyon kişiye yapılacağı, bu kişilerin Bilim Kurulu üyeleri tarafından belirleneceği aktarıldı. İlerleyen dönemde de bu aşıdan 5'er milyon doz getirileceği ve zaman içerisinde aşının daha fazla kişiye uygulanacağı ifade edildi. 

65 yaş üstüne uygulanmayacak

Söz konusu aşının 65 yaş üstü insanlar üstünde nasıl bir etkiye sahip olduğu bilinmediği için bu kişilere aşının uygulanmayacağı bildirildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk olarak sağlık görevlilerine, ardından kalabalık mekânlarda çalışan insanlara, üçüncü aşamada ise 65 yaş altı olup risk grubunda yer alanlara uygulanacağı kaydedildi. 

Yüzde 98 bağışıklık kazandırdı

Diğer yandan, Sinovak adındaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının Brezilya'da 9 bin kişiye uygulandığı ve yüzde 98 seviyesinde bağışıklık kazandırdığı aktarıldı. Bağışıklığın ne kadar devam edeceğinin henüz bilinmediği ancak şimdiye dek herhangi bir insanda yan etki meydana gelmediği bildirildi.

En az iki sene şart!

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) için yoğunlaştırılmış bir takvimin uygulandığını, söz konusu takvimin bir seneye kadar düşürüldüğünü, bu nedenle aşının neticelerine dair kaygılandıklarını ifade etti. Öte yandan, bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sona ermesi için dünyada yaşayan insanların yarısına aşı uygulanması gerektiğini, bunun için de en az iki sene beklenmesinin şart olduğunu kaydetti.  

Yorumlar (0)