Sinovac CEO'su açıkladı: 'Aşılar Türkiye'de üretilecek'

Kovid-19 aşısı üreten şirketlerden biri olan Sinovac, aşı üretiminin Türkiye'de yapılmasına yönelik lisans verildiğini açıkladı. 

SAĞLIK 12.05.2021, 13:57 13.05.2021, 11:47
Sinovac CEO'su açıkladı: 'Aşılar Türkiye'de üretilecek'

Çin merkezli Kovid-19 aşı üretim firması Sinovac, geliştirdiği Kovid-19 aşısının üretimi konusunda Türkiye'ye gereken lisansı verdi.

Şirket CEO’su açıkladı

Sinovac şirket CEO’su Yin Weidong, yaptığı açıklamada, aralarında Türkiye’ninde bulunduğu 5 ülkeye aşı üretim lisansı verildiğini açıkladı.

Aşı verilen ülkeleri ise Türkiye, Brezilya, Endonezya, Mısır ve Malezya olarak duyurdu.

Türkiye açıklaması

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Yin Weidong, "Şu ana kadar karşılaştığımız en büyük problem, aşı talebini nasıl karşılayacağımız konusunda yaşandı. Endonezya ve Brezilya’ya 50 milyon doza yakın aşı sağladık. Türkiye'ye ise 20 milyon doza yakın aşı yolladık. Bu rakam, onların nüfusunun %20'sini karşılıyor fakat bu da yeterli değil." sözlerini kullandı.

Çinli yetkili ayrıca "Aşıyı üretmeleri konusunda Türkiye, Mısır, Endonezya, Brezilya, Malezya ve Türkiye olmak üzere 5 ülkeye aşı üretim lisansı verdik.” açıklamasını yaptı.

Söz konusu lisansın verilmesiyle birlikte Sinovac şirketinin ürettiği aşı, Türkiye toprakları içerisinde de üretilebilecek. Sinovac’tan önce Rus merkezli Sputnik V aşısının, Türkiye'de üretilmesine yönelik anlaşma imzalanmıştı.

Çinli yetkili Yin, aşı tedarikinin ülke nüfuslarının ihtiyacını karşılamadığı için aşı üretimine ilişkin lisanslamayı devreye soktuklarını ifade etti.

Bakan Koca da değinmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mayıs ayının ilk günlerinde gerçekleştirdiği toplantıda,ilk aşı tedariki ve yeni sözleşmelere ilişkin iyileşmelerle birlikte sahip olunan kapasiteyi harekete geçirerek daha hızlı ve çabuk bir aşılama programı takip edeceklerini açıklamıştı: Koca ayrıca, "6 ay içinde Sputnik V aşılarının 50 milyon dozunun teslim edilmesi, ilk sevkiyatının ise mayıs ayı içinde gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech ise haziranın sonuna kadar 30 milyon doz şeklinde Türkiye’ye teslim edilmiş olacak. Totalde 90 milyon doz aşıya ulaşılacak. Aynı şekilde Sinovac aşısı, tedarikteki olumlu gelişmelerle birlikte planlandığı şekilde yakında sevk edilmeye devam edecek." bilgisini duyurmuştu.

Yorumlar (0)