Sinovac aşısı Omicron'a karşı işe yarıyor mu? DSÖ açıkladı

DSÖ uzmanı Abdi Mahmud, Omicron varyantına ilişkin açıklama yaptı. Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda Omicron'un, vücudun üst bölümünü etkilediğini ortaya koyduğunu ve bunun iyi bir haber olabileceğini dile getiren Mahmud, ülkemizde de kullanılan Çin menşeli Sinovac aşısına ilişkin de konuştu.

SAĞLIK 04.01.2022, 18:36
Sinovac aşısı Omicron'a karşı işe yarıyor mu? DSÖ açıkladı

Mahmud, BM'nin Cenevre Ofisi'nde çevrim içi (online) düzenlenen basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, örgütün Omicron'a dair gerçekleştirdiği son araştırmaları kamuoyuyla paylaştı.

Omicron'un farkını açıkladı

Mahmud, "Diğer varyantlardan ayrı olarak Omicron'un, vücudun üst bölümlerini etkilediğini belirledik." değerlendirmesinde bulundu.

Omicron varyantının diğer varyantlarda olduğu gibi ağır enfeksiyonlara sebep olmadığını kaydeden Mahmud, bunun şu an için iyi haber olabileceğini ancak emin olmak adına daha fazla durum raporuna gereksinim duyduklarını belirtti.

Mahmud, şu an için COVID-19'un yeni merkez üssünün hangi ülke ya da bölge olduğuna yönelik soruya, "Delta zamanında Doğu Avrupa uzun bir süre boyunca merkez üssü olmuştu. Omicron'un nerede etki göstereceğini öngörmek zor." yanıtını verdi.

Yeni aşı gerekli mi?

Omicron için farklı bir aşı üretilmesi gerekip gerekmediğine dair Mahmud, "Varyantın bundan sonra hangi yöne evrileceğini tahmin etmek zor. Yani bu hususta karar almak için çok erken." yorumunda bulundu.

Mahmud, olası bir Omicron varyantı aşısına ilişkin kararın uluslararası iş birliği neticesinde verilmesi gerektiğinin ve bahse konu kararın tek başına aşı firmalarına bırakılamayacağının altını çizdi.

"Sinovac'ın etkili olduğunu düşünüyoruz"

Ülkemizde de kullanılan Sinovac aşısına ilişkin de konuşan Mahmud, "Tahminlerimiz doğrultusunda Sinovac aşısının Omicron sebebiyle ağır vakalara karşı koruma sağlayacağını düşünüyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)