Sınıfta korona hastası öğrenci çıkarsa ne yapılacak?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sınıfta yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastası bir öğrencinin tespit edilmesi halinde temaslı risk düzeyine göre karar alınacağını ifade etti. 

SAĞLIK 12.10.2020, 11:20 12.10.2020, 11:28
Sınıfta korona hastası öğrenci çıkarsa ne yapılacak?

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında ilköğretim 1,2,3 ve 4'üncü sınıfların yanı sıra 8 ve 12'nci sınıf düzeyindeki öğrenciler, haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitime başladı. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sınıfta yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastası bir öğrencinin tespit edilmesi halinde ne yapılacağına ilişkin bilgi verdi. 

"Testler sınırsız değil"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz, okullarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bilime uygun kararlar alınması gerektiğini söyledi. 

Prof. Dr. Yavuz, hiçbir ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) testinin sınırsız olmadığını, bu sebeple test stratejisinin buna göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

"Temas riski en fazla olanlar değerlendirmeye alınabilir"

Temaslı risk kategorisinin önem arz ettiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, sınıflarda da temas riski en fazla olan temaslıların ilk önce değerlendirmeye alınabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yavuz, bir kişinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanması, fakat hastalıktan önce maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek birilerinin yanında bulunması halinde "orta riskli temas" kategorisinde değerlendirildiğini belirtti.

Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanan kişinin daha önce maske takmadan başka bir kişiyle 15 dakikadan fazla vakit geçirmesi durumunda riskin artacağını aktaran Prof. Dr. Yavuz, karşıdaki kişinin de maske takmaması durumunda riskin en yüksek düzeye çıktığını söyledi. 

Prof. Dr. Yavuz, temaslı riskinin "yüksek, orta ve düşük" olmak üzere 3 gruba ayrıldığına dikkat çekerek, taramaların da bu doğrultuda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Okullarda da aynı şeyin uygulanacağını aktaran Prof. Dr. Yavuz, bir sınıfta yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edilmesi ancak o sınıfta genel olarak herkesin maskesini kurallara uygun olarak takmış olması ve sosyal mesafenin sağlanmış olması halinde "orta" veya "hafif" riskten bahsedilebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yavuz, aynı sınıfta birden çok yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edilmesi durumunda riskin fazla olduğuna dikkat çekerek, böyle durumlarda eğitime ara verileceğini ve tüm sınıfın değerlendirmeye alınacağını ifade etti. 

Yorumlar (0)