Simit severler dikkat...

Kendisini devamlı halsiz ve yorgun hissedenler dinlenirim geçer dememeli. Gün içerisinde yorgun olmak, baş dönmesi ve mide ekşimesi, "maya alerjisi"nin sonucu olabilir. Diyetisyen Merve Saruhan, maya alerjisi konusunda vatandaşları uyardı.

SAĞLIK 04.11.2019, 09:56
Simit severler dikkat...

Özellikle pratik ve doyurucu kahvaltıların vazgeçilmezi simit ve peynirdir. Ancak masum zannederek yenen simit ve peynir, tüm gün sürecek bir yorgunluk hissine sebep olabilir. Bazı yiyecek ve içeceklerin içinde de bulunan maya proteinine vücudun tepki göstermesi, maya alerjisi olarak açıklanıyor. Vücut, alerjiye neden olan maddeden kurtulabilmek için çeşitli antikorlar üretiyor. Bu şekilde duyarlılığı, gıda alerji testiyle tespit edilmiş birinde maya içeren herhangi bir besin alındığında çeşitli belirtiler meydana geliyor.

Ciltteki etkileri çok belirgin

Maya alerjisinin etkileri kişiden kişiye değişebilir. Genellikle tüm vücutta etki göstermekle beraber en büyük etkisi cilt reaksiyonlarıdır. Deride döküntüler ve yanma şeklinde kendini gösterebileceği gibi baş dönmesi, yorgunluk, eklemlerde ağrı, şişkinlik, mide ekşimesi ve buna bağlı olarak yaşanan bulantı da maya alerjisinin diğer belirtileri arasında.

Kişilerin maya alerjisine sahip olduğunu anlaması kolay değildir. Fakat maya içeren besinler tüketildiğinde belirtiler sıklaşıyorsa mutlaka gıda alerji testi yaptırılmalıdır. Tanı için en doğru bilgiyi test sonucu verecektir. Maya alerjisi bulunan kişilerin maya içeren yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekir.

Sadece ekmek değil...

Maya içeren besinler; başta ekmek ve ekmek türevleri olan simit, poğaça, kurabiye, kek gibi hamurlu ürünler, peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, turşu, sirke, mayadan elde edilen ketçap, hardal, soya sosu gibi soslar, et suyu tabletleri, kurutulmuş meyveler ve malt içeceklerdir.

Ayrıca paketli bir gıda alırken kesinlikle etiket bilgisinin okunması gerekiyor. Maya, bazı paketli gıdaların etiketlerinde hidrolize protein, hidrolize bitkisel protein ve kabartıcı olarak adlandırılıyor. Bunların yanında maya alerjisi olan kişilerin mayanın üremesini artıran şeker ve şekerli ürünlerden de uzak durması yararlı olur.

Açıldıktan sonra uzun süre depolanan herhangi bir gıda da maya üretebilir. Bu besinlerin beslenme programından çıkarılmasıyla beraber yerine maya içermeyen besinler konulabilir. Mayasız ekmek, soda ile hazırlanmış ekmekler, pirinç, kesik olarak adlandırılan peynirler mayalıların yerine kullanılabilecek muadil besinlerdir.

B vitamini eksikliğine dikkat

Canlı bir mantar olan mayanın bileşimine bakıldığında B vitamini bakımından zengin olduğu, magnezyum, sodyum, potasyum ve çinko minerallerini içerdiği görülüyor. Maya içeren yiyecek ve içeceklerin beslenme düzeninden çıkarılmasıyla yeterli ve dengeli beslenme sağlayabilmek adına B vitamininin diğer besinlerden alındığından emin olunması gerekiyor.

B vitamini et, balık, yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunabildiği gibi bazı kuruyemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi bitkisel gıdalarda da bulunuyor. Bu besinler maya alerjisi olan insanların hayatında çok önemli bir yer tutuyor.

Yorumlar (0)