Sigaralar artık janjanlı değil!

Sigara başta olmak üzere tüm tütün mamulleri artık şıkır şıkır, albenili, janjanlı ve cafcaflı paketlerde satılamayacak. 18 yaşından küçüklere sigara satan da hapsi boylayacak.

SAĞLIK 05.12.2019, 08:42
Sigaralar artık janjanlı değil!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenlemeyle sigara başta olmak üzere tüm tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına bugün itibariyle geçildi. Artık sigara üreticileri tek tip paket üretecek ve satıcılara tek tip pakette sigaralar verilecek. 

Son tarih 5 Ocak 2020

5 Ocak 2020 tarihinden itibaren ise sadece yeni standart paketlerin satışı yapılabilecek ve piyasada bir adet bile eski tip paket bulunmayacak. Bu süreye kadar elde kalanların tüketilmesi için mevcut paketlerin piyasadaki satışına devam edileebilecek.

Alo 171 mesajı

Tek tip olan bütün paketlerde “ALO 171 Sigara Bırakma Hattı” mesajı yer alacak. Hâlihazırda mevcut sigara paketlerinin yan yüzeyinin birinde zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakım değerlerine ilişkin bilgilendirme de artık bulunmayacak. “18 yaşını doldurmayanlara satılamaz” şeklindeki uyarı da “18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir” şeklinde düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tarım Bakanları 6. Toplantısı için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deydi. Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Uygulamanın ana amacı, caydırıcılığı artırmak. Özellikle gençlerimizin cazibeli paketlere ulaşmaması için tek tip paket uygulamasına geçtik” ifadelerini kullandı.

Bugün itibariyle uygulamaya konulan düz ve tek tip paket uygulaması Fransa, Kanada, Avusturya, Birleşik Krallık gibi ülkelerde bulunuyor.

Mesajlar caydırıcı olacak

Paketlerde sigara içen insanlara da bazı uyarılar bulunuyor. Caydırıcı fotoğraflarla birlikte 14 yeni resimli uyarı mesajı hazırlandı. Resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları şu şekilde:

¥ “Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Hayat boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.”
¥ “Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.”
¥ “Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite sebep olmaktadır.”
¥ “Sigara en büyük inme sebebidir.”
¥ “Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.”
¥ “Sigara içmek ayakta kangrene sebep olur.”
¥ “Sigara içenler genç yaşta ölebilir.”

Yorumlar (0)