Sigara kullananları üzecek araştırma

Kastamonu'da Kovid-19 ile ilgili gerçekleştirilen bir araştırmada, sigara içenlerin antikor seviyelerinin, sigara içmeyenlere göre çok daha az olduğu sonucuna ulaşıldı. Konuya ilişkin konuşan Dr. Melike Yaşar Duman, “Sigara içenler aşı olsalar bile koronavirüse karşı korunmasız durumdalar." dedi.

SAĞLIK 11.09.2022, 01:00
Sigara kullananları üzecek araştırma

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kovid-19 aşısının sağladığı antikor seviyesine ilişkin dikkat çeken bir araştırma gerçekleştirildi. Koronavirüse yakalanan sağlık personelleri üzerinde yapılan araştırma sonucunda, haslığı geçirenler, gençler ve sigara içmeyenlerde çok daha fazla antikor oluştuğu ortaya çıktı. 

"Sigara kullanmamak için bir sebep daha"

Araştırma hakkında konuşan Dr. Duman, şu bilgileri aktardı:

"İki doz koronavirüs aşısının ardından oluşan antikor yanıtlarını araştırdık. 18-65 yaş aralığındaki 200 kişi araştırmamamıza katıldı. Katılımcılarımıza aynı koronavirüs aşısını uyguladık. Katılımcıların yaşlarını, kilolarını, kan gruplarını, cinsiyetlerini, sigara içip içmediklerini sorduk. Aldığımız kan numuneleriyle antikor seviyelerini ölçtük. Hastalığı geçirenlerde antikor seviyesinin çok daha yüksek olduğunu gördük. Antikor oluşumunda kilonun ve cinsiyetin hiçbir öneminin olmadığı sonucuna vardık. Kan grupları arasında hiçbir fark yok fakat Rh pozitif olanlarda daha fazla antikor oluşuyor. Bizi en çok etkileyen nokta ise sigara kullananlar ve kullanmayanlar arasındaki fark oldu. Sigara içen bireylerde çok daha düşük antikor seviyeleri ölçtük. Bu araştırma açık ve net bir şekilde gösteriyor ki sigara içenler Kovid-19 aşısı olsalar dahi enfeksiyona karşı daha savunmasızlar. Sigara kullanmamak için bir sebep daha."

Yorumlar (0)