Sıcak havalarda güneş yanıklarına dikkat!

Türkiye genelinde hafta boyunca Afrika sıcakları etkisini sürdürecek. Uzmanlar, güneş yanıklarına karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı.

SAĞLIK 28.05.2019, 13:30
Sıcak havalarda güneş yanıklarına dikkat!

Afrika üzerinden gelen sıcak havayla birlikte sıcaklıkların hafta boyunca artması bekleniyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Akoğlu, uzun süre güneş ışınlarının etkilerine maruz kalmanın güneş yanıklarına yol açacağını açıkladı.

Güneş yanığı riskinin güneş ışığını yoğun olduğu günlerde yüksek olduğunu belirten Akoğlu, “Özellikle açık ten rengi ve açık saç rengi olanlar, güneş ışığına maruziyetin fazla olduğu açık alanlarda çalışanlar veya tatil yapanlar, derinin güneş ışığına hassasiyetini artıran ilaç (bazı antibiyotikler, tansiyon ilaçları, mantar ilaçları gibi) kullananlar kendilerini UV ışıktan korumadıkları takdirde daha sık güneş yanığı yaşayabilir.” ifadelerini kullandı.

“SADECE DENİZ VEYA HAVUZ TATİLLERİNDE GÖRÜLMÜYOR”

Güneş yanıklarının sadece güneşli havalarda ya da deniz veya havuz tatillerinde görülmediğini söyleyen Akoğlu, yayla, dağ gibi diğer açık alanlarda da bu riskin mevcut olduğunu, açık alanlarda çalışanların da risk altında bulunduğunu aktardı.

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde güneş ışınlarına maruziyetin daha fazla olduğunu belirten Akoğlu,  “Güneş yanığı gelişme riski çocuklarda, erişkinlere göre çok daha fazladır. Çocuklar özellikle yaz aylarının yaklaşması ile beraber ev dışında fazla zaman geçirmekte ve genelde güneş yanığı olduklarını fark edememektedir.” dedi.

DERİ KANSERİ RİSKİ ARTIYOR

Doç. Dr. Gülşen Akoğlu, güneşte kaldıktan 3-5 saat sonra güneş yanığının, açık tenlilerde deride kızarıklık ve aşırı hassasiyet ile kendini gösterdiğini ifade etti.

Şiddetli güneş yanıklarında şiddetli ağrı, ödem ve deri üzerinde içi su dolu kabarcıklar görüldüğünü belirten Akoğlu, şunları söyledi:

“Vücut ısısında artış ateş yükselmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve tansiyon düşmesi gözlenebilir. Bu şikayetler mevcutsa en kısa zamanda bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Güneş yanığı akut yani kısa zamanda gelişen sonuçları olduğu gibi uzun dönemde derimizin sağlığını bozacak önemli gelişmelere de neden olabilir. Özellikle küçük yaşlardan itibaren ve sık sık güneş yanığı geçiren kişilerde deri kanseri gelişme riski, özellikle çok ciddi bir deri kanseri olan melanom gelişme riski artmaktadır. Bunun dışında güneş yanıkları, insanların yaşlandıkça kırışıklıklarında daha çok artış ve deri renginde düzensizlikler gibi kozmetik sorunlara sebep olmaktadır.”

“YANIK BÖLGESİNE BOL NEMLENDİRİCİ UYGULANMALI”

Doç. Dr. Akoğlu, güneş yanığına sahip olan kişinin güneş ışığından uzaklaşarak serin bir yerde dinlenmesi gerektiğini ve yanık bölgelerine soğuk uygulama yapılmasının faydalı olacağını söyledi.

Güneş yanığı olan bölgeye soğuk su ile ıslatılmış bezlerin serilebileceğini ifade eden Akoğlu, “Ağrı için ağrı kesici alınabilir. Yanık bölgesine bol nemlendirici uygulanması faydalı olacaktır. Eğer içi su dolu kabarcıklar gözlenirse soyulmamalı, bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Hastanın klinik durumuna göre hekim kortizon içeren kremler tercih edebilir ve yanık bölgesinin enfeksiyon kaptığını tespit ederse antibiyotik tedavisi uygulayabilir.” dedi.

Yorumlar (0)