Sıcak havalar, kalp krizini tetikler mi?

Yaz aylarının yaklaştığını ve sıcaklıkların artışa geçeceğini hatırlatan kardiyoloji uzmanı Dr. Çetin Gül, kronik rahatsızlığı bulunan kişilere tavsiyeler verdi.

SAĞLIK 28.03.2022, 20:06 29.03.2022, 11:47 Hakan Öksüz
Sıcak havalar, kalp krizini tetikler mi?

En yaygın sağlık krizlerinden biri olarak bilinen kalp krizi, her yaştan insanın karşılaşabileceği problemlerden biri olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, belirli nedenler sonucu kalp krizi riskinin artabileceğini ifade ediyor. Özellikle kronik kalp hastalığı bulunan kişilerin bu durumla karşılaşmamak için daha dikkatli olması gerekiyor.

"Daha hafif beslenmek gerekiyor"

Ülkeyi etkisi altına alan kış koşulları yavaş yavaş yerini sıcak havalara bırakıyor. Sıcaklıkların önümüzdeki hafta itibarıyla mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Ramazan ayında oruç tutan ve kronik hastalıkları bulunan kişiler, bu dönemde ciddi sağlık riskleriyle karşılaşabilir. Kronik kalp ve damar hastalığı bulunan kişilerin sıcak hava koşullarına dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Uzman. Dr. Çetin Gül, su tüketiminin artırılması gerektiğine işaret etti.

Dışarı çıkmak isteyen kişilerin gölgeli zamanları tercih etmsi gerektiğine değinen Gül, koronavirüs salgını döneminde kalp hastalığında 2 katlık artış gözlendiğini ifade etti. Şeker hastalığının ve sigara kullanımının ölümcül bir bileşen olduğunu kaydeden aktaran Dr. Gül, "Koronavirüs döneminde eve kapanmalardan dolayı kilo artışı ve hareket kaybı yaşandı. Kaygı ve stres bozukluğunu da buna eklemek gerekir. Bu dönemde koroner arter hastalığında iki kat artış gözlendi." diye konuştu.

"Su tüketimi artırılmalı"

Ramazan ayının yaklaştığını hatırlatan ve kronik rahatsızlığı bulunanların ciddi sağlık riskleriyle karşılaşabileceğini kaydeden Dr. Çetin Gül, bu koşullarda kalp krizi riskinin ciddi derecede artığını ifade etti. Gül, "İftar vakitlerinde bir hastane acil servisinin ne hale geldiğini bilemezsiniz. 'Sakın oruç tutma' ya da 'oruç tutuyorsan bile iftarda hafif beslen' dediğimiz hastalar acilde sıraya giriyor. Özellikle de yaşlı kalp hastaları. Buna engel olmamız mümkün değil. Sıcaklıkların tırmanışa geçeceği bu dönemde kronik rahatsızlığı bulunan kişiler gölgede dışarı çıkmalı. Bu rahatsızlığa sahip kişiler çok fazla su tüketmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)