SGK pandemiyi listeden çıkardı: Korona virüsü tedavisi artık ücretli

Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu, salgın bakım hizmetlerini tanıya dayalı ve hizmet başı işlem puan listelerinden çıkardı. Bu karara göre, hastanelerde ödenen tutarlarda Kovid-19 hastası ayrımı kaldırıldı. Hastanelerde artık Kovid-19 tedavisi ücretli olacak.

SAĞLIK 23.04.2022, 13:07
SGK pandemiyi listeden çıkardı: Korona virüsü tedavisi artık ücretli

Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nun aldığı son karar gereğince, hastanelerde Kovid-19 tedavisinin artık ücretli olacağı öne sürüldü.

TTB’den karara tepki!

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, "Sağlık Bakanlığı; Bilim Kurulu toplantısında artık maskesiz hayata geçileceğini duyurarak salgının sona erdiğini ilan etmek istiyordu. Yayımlanan değişiklik bu kararı teyit etmektedir" sözlerine yer verilerek, "Son kararlar bir defa daha göstermektedir ki; siyasi ve ekonomik kaygılar sebebiyle, sağlık ve bilim yine arka plana atılmıştır" sözlerine yer verildi.

Açıklamada, "Her şartta toplum sağlığının ön plana alınmasını savunan TTB olarak, iktidar, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’na birçok defa hatırlattığımız gibi yeniden hatırlatıyoruz. Yalnızca şeffaf ve bilimsel veriler ve metotlarla salgınla mücadele edilir" açıklamasını yaptı.

TTB: "Sağlık ve bilim arka plana atılmıştır"

TTB’den gelen açıklama şu şekilde:

"Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her seferinde dikkat çektiği üzere; sağlığın temel bir hak olduğu ve parayla alınıp satılamayacağı; salgında ve aynı dönemde derinleşen ekonomik krizde daha iyi görülmüştür. Bilhassa salgında alevlenmelerin meydana geldiği dönemlerde vatandaşlar, sağlık hizmeti alamama ile özel hastanelere yüksek ücretler ödeme ikilemi arasında kalmıştır. Bu ortamda, kamusal olarak gerekli bütün sağlık harcamalarının karşılanması zorunludur. Denetleme ile ilgili problemler olsa da SGK’nin özel ve kamu sağlık kurumlarına yönelik “yoğun bakım ve pandemi bakım hizmeti” ödemesi ve bu kapsamda vatandaşlardan ek bir ücret alınmaması; sağlık hizmetlerine ulaşım problemlerini biraz da olsa giderebilmiştir. Son değişiklik ise salgının bittiği algısını ortaya çıkarırken, Covid-19 rahatsızlığı bulunanların sağlık hizmetlerine ulaşımı konusundaki kaygıları da artırmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’ndan, kamuoyunu aydınlatmaları kapsamında aşağıdaki soruların ivedilikle cevaplamasını istiyoruz:

  • SGK tarafından COVID-19 hastaları için özel ve kamu hastanelerine ödenen salgın bakım ücretine bugünden itibaren ne olacaktır?

  • Özel hastaneler salgın bakım ücretini hastalardan mı temin edecektir?

  • Özel hastanelerde bulunan COVID-19 hastaları, mağdur duruma düşürecek midir? 

  • Devlet tarafından, yaşanabilecek mağduriyetler karşılanacak mıdır?

Sağlık Bakanlığı; Bilim Kurulu toplantısında artık maskesiz hayata geçileceğini duyurarak salgının sona erdiğini ilan etmek istiyordu. Yayımlanan değişiklik bu kararı teyit etmektedir. Anlaşılan şudur ki iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın gözünde pandemi artık bitmiştir. Halbuki henüz geçtiğimiz hafta Covid-19 sebebiyle 150’yi aşkın insanımızı kaybettik. Şu anda da her gün binlerce vatandaşımız COVID-19 tanısı almaktadır. DSÖ de pandeminin bittiğine ilişkin bir resmi açıklama yapmamıştır. Hastanelerde yoğun bakımlarda ya da servislerde tedavi altında olan binlerce hasta vardır. Son kararlar bir defa daha göstermektedir ki siyasi ve ekonomik kaygılar sebebiyle, sağlık ve bilim yine arka plana atılmıştır.

İktidar ve Sağlık Bakanlığı, bilimsel hakikatleri bir yana bırakarak ve gerçek dışı verilerle salgını ve aşılama sürecini yönet(e)memiş; bunların neticesinde engellenebilir yüz binlerce ölüm gerçekleşmiştir. Her şartta toplum sağlığının ön plana alınmasını savunan TTB olarak iktidar, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’na birçok defa hatırlattığımız gibi yeniden hatırlatıyoruz: Salgın ile yalnızca şeffaf ve bilimsel yollarla mücadele edilir."

Yorumlar (0)