Sepsis nedir, nasıl ortaya çıkar? Sepsis tedavisi

Sepsis hakkında merak edilen soruların yanıtlarına yer verdik. Peki sepsis nedir, nasıl ortaya çıkar? Sepsis belirtileri nelerdir? Sepsis tedavisi nasıl yapılır? Sepsis olmamak için ne yapmalı? İşte yanıtlar...

SAĞLIK 15.09.2022, 12:43 18.09.2022, 12:04 Hakan Öksüz
Sepsis nedir, nasıl ortaya çıkar? Sepsis tedavisi

Sepsis nedir, nasıl ortaya çıkar? sorusunun yanıtını arayan kişiler, internette araştırma yapıyor. Bir yakınına veya kendisine sepsis tanısı konulan kişiler, bu rahatsızlık hakkında detaylı bilgi edinmek istiyor. Sepsis nedir, nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir? Bu soruların yanıtlarına kısa cevaplar vereceğiz.

Sepsis nedir?

Sepsis, kana karışan ve enfeksiyona neden olan bakterilere karşı vücudu korumaya çalışan bağışıklık sisteminin verdiği güçlü tepkiyle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kan zehirlenmesi de denilmektedir. Aslında vücut, normal şartlarda da kana karışan bakterilere yönelik tepki geliştirir. Bu tepkinin aşırı olması durumunda organlar ve dokular zarar görebilmektedir. Bağışıklık sisteminin, kana karışan bakterilere aşırı tepki vermesi nedeniyle ortaya çıkan iltihaplanma bazen tüm vücudu sarar. Bu durumla birlikte septik şok yaşanır ve tansiyon ciddi şekilde düşer. Septik şok ölümcül olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Sepsis nasıl ortaya çıkar?

Sepsis nasıl ortaya çıkar? sorusu, internette yanıtı en çok aranan sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sepsis, bağışıklık sisteminin kana karışan ve enfeksiyona neden olan bakterilere tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği bu yanıt, esasında vücudu korumaya yöneliktir ancak tepkinin güçlü olması, ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. 

Sepsis belirtileri nelerdir?

Peki sepsis belirtileri nelerdir? Kişi, bazen yaşadığı anormal bir durumu sepsis ile karıştırabilmektedir. Her ani üşüme ve titreme, sepsis ile ilişkili değildir. Bazı sepsis belirtileri aşağıda verilmiştir.

  • 38 derecenin üzerinde seyreden ve düşürülemeyen ateş,
  • Kalp atışının ve solunumun hızlanması,
  • An üşüme ve titreme,
  • İdrar sırasında yanma hissi, 
  • Cildin beneklenmesi ve renginin değişmesi,
  • Nefes güçlüğü,
  • Vücut ısısında ani düşüş,
  • Hızlı kilo kaybı,
  • Zihin bulanıklığı.

Sepsis tedavisi

Sepsis tedavisi konusunda uzmanların görüşü alınmalıdır. Erken teşhis, sepsisin öldürücü etkisini azaltmaktadır. Sepsis belirtileri ile hastanelere başvuran hastalara bazı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar; tansiyonun yükselmesini sağlayan vazoaktif ilaçlar, kan şekerini dengeleyen insülin enjeksiyonları, enfeksiyonu engellemek için antibiyotikler ve ağrı kesicilerdir. 

Sepsisin şiddetli hale geldiği durumlarda damar yolu ile serum uygulaması yapılmaktadır. Böbrek fonksiyonlarının bozulması nedeniyle vücuttaki fazla tuz ve su kanda birikebilir. Bu durumda diyaliz gerekecektir. Sepsis bazen enfeksiyonlu bir apseden kaynaklanabilir. Bu durumda sepsis tedavisi için cerrahi operasyon gerekebilir. Sepsis tedavisi ile ilgili uygulama, hastanın durumunu inceleyen doktor tarafından belirlenir.

Sepsis olmamak için ne yapmalı?

Peki sepsis olmamak için ne yapmalı? Sepsis olmamak için enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Pnömokok ve antiviral aşılar, sepsis gelişimini engelleyebilmektedir. Bunun için bozulmuş veya hijyenik olmayan yiyeceklerden uzak durmak, enfeksiyonun yaygın olduğu bölgelere gitmemek vücut temizliğine dikkat etmek gerekir. Soğuk havalarda vücut sıcaklığının düşmesini engelleyen giysiler tercih edilmelidir.

Yorumlar (0)