Şekeri azaltmak için bir sebep daha: Bir gram şeker 4 kalori 

Prof. Dr. Murat Baş, tükettiğimiz besinlerde porsiyon kontrolünün oldukça önemli olduğunu belirtti ve bir gram şekerin besin değerleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

SAĞLIK 01.06.2021, 14:50 02.06.2021, 09:30
Şekeri azaltmak için bir sebep daha: Bir gram şeker 4 kalori 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Baş, ajans muhabirlerine “şeker” ile ilgili açıklamalarda bulundu ve şekerin doğru tüketimi konusunda bilgilendirmeler yaptı.

Prof. Dr. Baş: “Şeker, yiyeceklerde bulunan ya da sonradan eklenen karbonhidratlar ile vücudumuza giriyor. Şeker, süt ve süt ürünlerinde, sebzelerde ve meyvelerde bulunabiliyor. Şeker, korkulması gereken değil, kontrol edilmesi gereken bir gıda. Tamamen şekersiz beslenmek, hiçbir otorite tarafından önerilmez. Dünya Sağlık Örgütü, ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Sağlık Bakanlığı günlük olarak alınması gereken şeker miktarını belirlemiştir. Bu kurumlar, gün içinde gereken enerjinin yüzde 10’luk kısmının eklenmiş şekerden ya da karbonhidratlı gıdalardan alınabileceğini belirtmiştir.”

Eklenmiş şekerler kabus değildir 

Prof. Dr. Baş: “Eklenmiş şeker, insanların yiyeceklerine sonradan ekledikleri şekerlerdir. Bazı kaynaklar, bu şekere ‘basit şeker’ de diyebilir. Bu da doğal şeker ve eklenmiş şekeri birbirinden ayırıyor. Doğal şeker, süt ve süt ürünleri ve meyveler içinde bulunan şekerdir. Örneğin sütün içerisinde bulunan şeker, doğal şekerken sütlaç yaparken içine attığımız şeker, eklenmiş şekerdir. Burada önemli olan şekerin miktarı. Aslında yalnızca şekerin değil diğer tüm yiyeceklerin de miktarı önemli.”



Beyaz şeker yerine esmer şeker ve bal kullanmak, durumu değiştirmiyor 

Baş: “Toplumda, ‘Beyaz şeker yerine esmer şeker ya da bal kullanırsam iyi bir şey yapmış olurum.’ tarzında bir algı var. Fakat bu doğru değil. İster beyaz şeker ya da esmer şeker olsun ister bal ya da pekmez olsun tüm şekerlerden alınan kalori aynıdır. Tüm şekerlerin gramı, 4 kaloridir.”

“Günlük miktar aşılmıyorsa hastalık getirmez”

Baş: “Vücudumuz, tüm şekerli gıdaları ‘şeker’ olarak algılar. Bu sebeple de şekerden kaçmak değil onu kontrol etmek gerekir. Peki bu nasıl olacak? 2-18 yaş arasındaki kadınlar için günlük alınabilecek şeker değeri 6 tatlı kaşığı kadar. Bu da 25 gram ediyor. Bu miktar, erkekler için ise 9 tatlı kaşığı kadar olabiliyor. Bu da 37,5 grama denk geliyor. Beslenme düzeninde bu miktarlarda şeker kullanılıyorsa hastalık ya da ölüm gibi bir sonuç söz konusu değildir. İnsanlar, ‘Şeker tüketirsem hastalanırım ya da ölürüm’ diye düşünüyor. Fakat durum böyle değil. Bu konuda geniş çaplı çalışmalar yapılıyor.” 



“Beslenme okur yazarlığı önemli” 

“Toplumdaki yanlış şeker algısını gidermek gerekiyor. Bunun için de şeker konusunda yaptığımız araştırmaların sonuçlarını paylaşmak amacıyla ‘sekernedir’ sitesini kurduk. Gıda ve tüketim endişesi, toplumlar doğru beslenmeye itmiyor. Amerika, gıda konusunda en çok endişelenen ülkelerden biri fakat obezitenin de en yüksek olduğu ülkelerden biri. Amerika’da en çok kanser ve kalp-damar hastalıkları görülüyor. Gıda endişesi içinde olan insanlar, beslenme konusunda tamamen yetersiz ve şekersiz yiyeceklere adım atabiliyorlar ki bu da oldukça sağlıksız.” 

Yorumlar (0)