Sebze yıkarken sirke mi karbonat mı?

Tüketilen sebze meyvelerdeki tarım ilaçlarının zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için doğru şekilde yıkamak çok önemli. Peki, meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı?

SAĞLIK 04.01.2020, 11:04 04.01.2020, 11:35
Sebze yıkarken sirke mi karbonat mı?

Sebze meyveler yetiştirilirken, bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini yok etmek ve yetiştirilen ürünün verimliliğini arttırmak adına çeşitli kimyasallar dezenfektanlara başvuruluyor. Pestisit diye bilinen bu maddelerin ciddi şekilde insan sağlığına zararlı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, “Bu ilaçlar insan vücuduna alındığı takdirde karaciğer, böbrek ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.” uyarısında bulundu.

Doğrusu karbonatlı su

Halk arasında doğru bilinen yanlışlar hakkında önemli bilgiler paylaşan Beslenme ve Diyet Uzmanı, meyve ve sebzelerin üzerlerindeki kalıntıları temizlemek için meyve ve sebzelerin sirkeli suda bekletilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade ederek, minimum 8 dakika olacak şekilde karbonatlı suda bekletilmesinin daha doğru olduğunu anlattı. 

“Vücudu olumsuz etkiliyor”

Sebze ve meyvelerin bol miktarda lif, vitamin ve mineral içerdiğinin altını çizen Bönce, gün içinde 3-5 porsiyon sebze meyve tüketmenin yeterli ve dengeli beslenme anlamında çok önemli olduğunu ifade etti.

Tarım ilaçlarının yarattığı tehlikeye vurgu yapan Gökçe Bönce, pestisitlerin besinler aracılığıyla insan vücuduna alınmasının solunum, dolaşım, sindirim, kardiyovasküler sistemler ile karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz etkilere sebep olabileceği konusunda uyarılar yaptı.

Organik meyve sebze tüketilebilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, tarım ilaçlarının yarattığı zararlı etkilerden korunmak için kullanılabilecek diğer bir yöntemin ise meyve ve sebzelerin insan sağlığını tehdit etmeyen organik, iyi üretim yapan güvenilir yerlerden alınarak tüketilmesi olabileceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Günümüz şartlarında organik meyve ve sebze bulabilmek veya satın alabilmek için her zaman imkân olmayabilir. Gıdalardaki pestisit kalıntılarını arındırmak için genelde evlerde ilk yapılan şey, bu gıdaları sirkeli suya koymaktır. Oysaki sirkeli su pestisit kalıntılarını azaltmada değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılmış çalışmalar sirkeli suyun pestisit kalıntılarının etkinliğini daha da artırdığı yönünde. Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılmasıdır. Ancak, günümüzde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin pek çoğu yetersiz yıkama nedeniyle gıdalardan uzaklaştırılamayıp vücuda alınıyor. Bu durum da pestisitlerin zararlı etkilerini uzun süreler boyunca sürdürmelerine neden oluyor."

"Karbonattan sonra sirke de olur"

Bönce meyve ve sebzelerin nasıl yıkanacağını detaylı olarak şu sözlerle anlattı:

"Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır. İstenildiği takdirde karbonatlı sudan sonra sirkeli suda da yıkanarak sebze meyveler bakterilerden de arındırılabilir.”

Yorumlar (1)
Fadime nur 4 yıl önce
Normal marketteki veya aktarsan alınan karbonat olmuyormu illa ingiliz karbonatlı olacak