Sebze ve meyvelerin renkleri faydaları hakkında ne diyor?

Sebze ve meyvelerin renkleri, sağlığa faydaları hakkında birçok ipucu veriyor. Sebze ve meyvelerin renkleri ne anlam ifade ediyor? Sebze ve meyvelerin sağlığa faydalarını renklerinden anlayabilir miyiz? Cevabı haberimizde...

SAĞLIK 23.09.2020, 17:40 23.09.2020, 17:44
Sebze ve meyvelerin renkleri faydaları hakkında ne diyor?

Günde en az 5 farklı renkte meyve ve sebze tüketmek sağlıklı yaşam için büyük önem arz ediyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıdaların faydalarının renklerine göre sınıflandırılabileceğini açıkladı. Peki, hangi renk sebze ve meyve neye faydalıdır?

Sebze ve meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor. İçerdikleri vitamin, mineral, posa ve fitokimyasallar insan yaşam kalitesini artırdığı, birçok ölümcül hastalığın riskini azalttığı biliniyor. Bilim insanları, sebze ve meyvelerin sağladığı fayda türünün renklerinden anlaşılabileceğini belirtiyor. Peki, meyveve sebzelerin sağlığa faydaları renklerine göre nasıl kategorilendiriliyor? İşte cevabı…

Beyaz renkli sebze ve meyvelerin kodu: kalp

Uzmanlar; armut, muz, karnabahar, sarımsak, soğan, patates, mantar gibi beyaz renkli gıdaların düzenli tüketildiğinde LDL kolesterolünü düşürdüğünü, kalp hastalıkları riskini minimize ettiğini söylüyor.

Mavi ve mor renkli meyvelerin kodu: hafıza ve prostat

Mavi ve mor renkli gıdaların en önemli faydasının hafıza olduğu biliniyor. Siyah üzüm, böğürtlen, incir, yaban mersini, erik, patlıcan, lahana gibi mavi ve mor renkli meyve ve sebzelerin bir diğer önemli etkisinin de başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltması olduğu uzmanlar tarafından öne sürülüyor. Bu renkteki gıdalar, dolaşım sistemini düzenlemekte etkisi bilim insanları tarafından ifade ediliyor. Faydaları saymakla bitmeyen mavi ve mor renkli sebze ve meyveler birçok faydasının yanında sağlıklı yaşlanmaya da önemli etkilerde bulunuyor.

Sarı ve turuncu renklerin kodu: bağışıklık

Portakal, mango, şeftali, kavun, havuç, ananas, üzüm, kayısı, sarı elma, balkabağı, mısır gibi sarı ve turuncu renkli gıdalar bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.

Yeşil renkli gıdaların kodu: kemik

Yeşil renkli gıdalar göz sağlığını korurken, diş ve kemikleri güçlendiriyor ve düzenli tüketildiğinde bazı kanser türlerine yakalanma riskini minimize ediyor. Yeşil renkli meyve ve sebzelerin arasında kivi, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, marul, lahana, avakado, yeşil elma, salatalık, biber, taze soğan, roka gibi gıdalar bulunuyor.

Kırmızı renkli meyve ve sebzelerin kodu: kalp ve Alzheimer

Domates, kırmızı elma, çilek, karpuz, ahududu, kiraz, turp gibi kırmızı meyve ve sebzelerin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Kırmızı renkli meyve ve sebzelerin Alzheimer hastalığından korunmada başat role sahip olduğu da bilim insanlarınca belirtiliyor. Kırmızı gıdalar, kalbin kan akımını düzenlerken üriner sistemin sağlığını da muhafaza ediyor.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)