Sanal gerçeklik hastaların tedavisinde kullanılabilir

Sanal gerçeklik günden güne hayatımıza girmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma bu teknolojinin hastaların tedavisinde de kullanılabileceğini gösterdi.

SAĞLIK 26.12.2021, 11:47 26.12.2021, 18:01
Sanal gerçeklik hastaların tedavisinde kullanılabilir

Son dönemde özellikle Facebook’un ismini Meta olarak değiştirip metaverse kelimesini hayatımıza sokmasıyla sanal gerçeklik teknolojisi birçok insan tarafından yakından takip edilir oldu. Sanal gerçeklik teknolojisi denilince ilk başta akla sadece oyunlar gelse de bu teknolojinin kullanıldığı pek çok alan var.

Yakın bir zamanda gerçekleştirilen bir çalışmaya göre bu alanlara bir yenisi daha eklendi. Sanal gerçeklik teknolojisi artık tıp alanında da kullanılabilecek. Uzmanlar sanal gerçekliğin insanların anksiyete ve ağrı şikayetlerine çözüm bulabileceğini düşünüyor.

2 milyon sterlin tasarruf

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi tarafından gerçekleştirilen denemeler sonrasında hükumet sanal gerçeklik ve buna benzer teknolojilerin sağlık ve terapi hizmetlerinde insanlara oldukça faydalı olabileceğini bildirdi. Bununla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre sanal gerçeklik teknolojisinin sağlık sektöründe kullanılması Ulusal Sağlık Sistemi’nin yılda 2 milyon sterline kadar tasarruf edebileceği vurgulandı.

Sanal deneyim ile kendini daha iyi hissetti

Bu kapsamdaki deneylere yaşadığı bir kaza sonrası beyin hasarı bulunan Sarah Hill adında bir hasta da katıldı. Tam zamanlı bakıma ihtiyaç duyan Sarah Hill sanal gerçekliğin sunduğu hizmetlerin yardımıyla iyileşme gösterdi. Geçirdiği rahatsızlığın ardından yürüme yetisinden yoksun kalan kadın sanal gerçekliği kullanarak uzayda gezintiye çıkmak ve okyanusun derinliklerinde kaybolmak gibi sanal deneyimler yaşayarak kendisini yürüyebiliyor gibi hissettiğini ifade etti. Sarah deneyimin sanal bir deneyim olmasına karşın kendisini iyi ve hafif hissettiğini de vurguladı.

Hill’in iyileşmesine yardımcı olan doktor ise hastaların sanal gerçeklik kullanmalarının ardından daha sık konuştuklarını belirterek sanal teknoloji kitlerinin normalde konuşmaya istekli olmayan hastaları bile iletişim kurmaya ve konuşmaya teşvik ettiğini ifade etti.

Oxford VR’ın kurucusu Profesör Daniel Freeman ise İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nü yaptığı araştırmayı destekleyecek açıklamalarda bulundu. Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde olumlu sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Freeman teknolojinin bu sektörde yakın bir gelecekte önemli rol oynayacağını düşündüğünü ifade etti.

Metaverse ile fiziksel özgürlük

Sanal gerçeklik konusunda bu konuya ilişkin dikkat çekici bir diğer gelişme de Mark Zuckerberg’in Metaverse tanıtımında sanal evrende yer alan karakterlerin belden alt kısımlarının bulunmamasıydı. Bu tercihin arkasında yatan neden olarak yürümeye ilişkin motor fonksiyonların sanal evrene aktarılmasındaki zorlukların yanı sıra yürüme engeli olan insanlara da fiziksel bir özgürlük tanıyacağı da konuşulmuştu.

Ayrıca “İnternetin geleceği: Metaverse nedir?” adlı yazımızda da ele aldığımız gibi bu konuda Neuralink projesine benzer bir proje alında beyin nöronlarımızı manipüle edebileceğimiz şekilde tasarlanarak sanal gerçeklik teknolojisine entegre edilebilecek bir çip sağlık sektörünün yanında birçok alanda da hayatımızda köklü değişiklerin oluşmasına neden olabilir.

Şimdilik bazı sorunları mevcut

Öte yandan sanal gerçekliğin neden olduğu bazı sorunlar da yok değil. Sanal gerçeklik teknolojileri üreticileri ve İngiltere hükümetinin ortaklaşa hazırlamış olduğu “Birleşik Krallık'ta Arttırılmış Gerçekliğin Artan Değeri” adlı raporda yer alan bilgilere göre bu teknolojinin yeterince iyi tasarlanmaması halinde mide bulantısı ve halsizlik gibi sorunların meydana gelebileceği belirtiliyor.

Ancak sanal gerçeklik teknolojisinin sağlık sektöründe daha emekleme aşamalarında olduğu düşünülürse bu sorunun yeni tasarımlar ve güncellemelerle birlikte kısa zamanda oradan kalkacağı söylenebilir. Bütün bunlara ek olarak insanların yeni tanıştıkları bir teknolojik aleti yoğun bir şekilde kullanmalarının da bu baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabileceği vurgulanıyor.

Satışlardaki artış devam ediyor

Sanal gerçeklik teknolojisinin 2024 yılına kadar dünya çapında 1 milyar doların üzerinde değere ulaşması bekleniyor. Birleşik Krallık yayın ve telekomünikasyon kurumu Ofcom’un hazırladığı raporda yer alan bilgilere göre İngiltere’de her 17 evden birinde sanal gerçeklik seti bulunuyor. Statista şirketinin yaptığı tahminlere göre ise 2021 yılı sona erene kadar 6 milyonun üzerinde sanal gerçeklik seti satılmış olacak.

Satışların bu kadar artmasının bir diğer nedeni ise sanal gerçeklik teknolojilerindeki pazar büyüdükçe ürün maliyetlerinin azalması. Dolayısı ile tüketicinin daha ucuz fiyatlardan ulaşabildiği ürünler gün geçtikçe daha çok insana satılabiliyor.

Sanal teknolojilerde yaşanacak gelişmeler ve yenilikler devam edeceğe benziyor. Yakın bir gelecekte sadece oyun sektörünün değil belki de daha önce tahmin bile edemeyeceğimiz birçok alanın sanal teknolojiler ile entegre bir şekilde çalışmasına şahit olabiliriz.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)