Samoa'daki kızamık salgını ülkeyi alarma geçirdi

SAĞLIK 04.12.2019, 17:04
Samoa'daki kızamık salgını ülkeyi alarma geçirdi

Pasifik ülkesi Samoa’da kızamık salgınıyla boğuşuyor. Acil durum ilan edilmesine kadar varan kızamık salgını yüzünden ölenlerin sayısı 60’a yükseldi.

Samoa'da can almaya devam eden kızamık salgını acil durum ilan edilmesi gerekecek kadar büyüdü. Salgını kontrol altına almaya çalışan yetkililer, aşı çalışmalarına hız verebilmek için halka çağrı yaptı. Kapı kapı dolaşarak aşılama yapan sağlık çalışanlarının işlerinin kolaylaştırılması için aşı yaptırmamış ailelerinin evlerinin dışına kırmızı bir bayrak asmaları istendi.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada halkın yüzde 55’ine aşı yapıldığı belirtilirken, Başbakan Tuilaepa Sailele Malielegaoi bu oranı yüzde 90’lara getirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Malielegaoi, “Yüzde 100’e ulaşmadığımız takdirde çocuklarımız ve haklımız gelecekte yaşanabilecek olası bir salgına karşı bağışıklık kazanamayacak.” dedi.

Ciddi önlemler alınıyor

Tedbir olarak ülkede eğitim kesintiye uğradı ve 17 yaş altı vatandaşların halka açık yerlerde dolaşması yasaklandı.

Yaklaşık 200 bin nüfusa sahip olan ülkede 4 binden fazla vatandaşın kızamık salgınından etkilendiği söyleniyor. Şimdiye dek 60 kişi hastalık yüzünden yaşamını yitirirken, ölenlerin çoğunu beş yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.

Aşının etkili olması için 2 hafta gerekiyor

Samoa hükümeti geçtiğimiz ay ülke genelinde acil durum ilan etmiş ve kızamık aşısını zorunlu hâle getirmişti. Yapılan aşının ise etkisini 10 gün ila iki hafta içinde gösterdiği belirtiliyor.

Tongo ve Fiji’de de geçen ay kızamık salgını sebebiyle acil durum ilan edilmişti. Ancak bu iki ülkede, aşı oranlarının oldukça yüksek olması sayesinde can kayıpları yaşanmadı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2019'un ilk üç ayında dünya çapında raporlanan kızamık vakalarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla üç kat arttığını açıklamıştı. WHO, kızamık salgının en büyük ve en hızlı yayılan salgınlardan biri olduğunun altını çizmişti.

Yorumlar (0)