Salgının duruş bozukluğuna da etkisi var!

Salgın sürecinde duruş bozukluklarının arttığına işaret eden İzmir Kavram Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Elif Uzun duruş bozukluğu hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK 30.04.2021, 13:47 01.05.2021, 22:05
Salgının duruş bozukluğuna da etkisi var!

Öğretim Görevlisi Uzun, salgınla iş stresinin bir araya geldiğinde kişinin anksiyetesinin arttığını, bunun da duruş problemine neden olduğunu söyledi.

Duruş sırasında kasılmaması gereken kasların sinir ve stres sebebiyle kasılmasının boyun ve sırt ağrısını beraberinde getirdiğine işaret eden Uzun, duruş bozukluklarının ikiye ayrıldığını belirterek omurganın neden olduğu, çocukluktan ya da genetik faktörlerden gelen bozukluklarda bazen cerrahi tedavinin de gerekebildiğini söyledi.

Uzun, diğer duruş bozukluğununsa, günlük yaşamda yanlış oturma, eksik spor yapma, hep aynı pozisyonda oturmak zorunda kalma ya da yapılan işle alakalı olduğunu söyledi. 
Bu duruş bozukluğunun çalışma ortamını sağlıklı oturuş için uygun hale getirerek ve vücuttaki core bölgesini harekete geçirecek egzersizlerle kurtarılabildiğini söyleyen Uzun, omurga problemine de dikkat çekti.

“Omurga problemlerine neden olabiliyor”

Fizyoterapist Uzun, duruş bozuklukları önlenmediğinde omurga problemlerini de beraberinde getirdiğini söyleyerek tedbir alınmadığı halde boyun düzleşmesini, sırt ağrılarını ve bel fıtığını tetikleyip diz ve kalça problemlerine neden olabileceğini belirtti. 

Ofis çalışanlarını bekleyen tehlike!

Ofis çalışanlarında en çok boyun ve bel problemleri ile karşılaşıldığını kaydeden Uzun, bunun nedeninin omurganın en çok yük altında olduğu pozisyonun oturuş pozisyonu oluşundan kaynaklandığını belirtti. 

Doğru oturuşun kalça ile dizin 90 derece olduğu, sırtın dik olduğu, bel çukurunun desteklendiği pozisyon olduğunu vurgulayan Uzun, kaykılarak oturma, bilgisayarın uygunsuz konumu, başın sürekli öne eğilmesi gibi hallerde kişinin duruş bozukluğundan kaçınamayacağını belirtti. 

Evde çalışanlar dikkat!

Uzun, özellikle evde çalışanların masa düzeninin pek uygun olmadığını iki büklüm çalışmak zorunda kalındığında bel ve boyun ağrısı gibi problemlerle karşılaşıldığını belirtti. 
Çalışma ortamındaki ergonominin düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Uzun, salgın nedeniyle daha az yüründüğü için kalp ve damar sağlığının olumsuz etkilendiğini, buna bağlı olarak da duruş problemlerinin ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Egzersizle önlem alınabilir

Duruş problemlerini engellemek, düzeltmek ve anksiyeteyi azaltmak için egzersiz yapılması gerektiğini söyleyen Uzun, ağrı problemi olduğunda bir hekime, bir fizyoterapiste danışılması gerektiğini, ağrı söz konusu olmadığında bir spor hocasına danışarak egzersiz yapılabileceğini belirtti. 

"Rastgele egzersiz yapmayın!"

Normalden daha çok oturduğumuzda saat başı ayağa kalkmamamız gerektiğini söyleyen Uzun, duruş bozukluklarını engellemek için haftada 3-4 gün core bölgesini çalıştıracak egzersizler yapılabileceğini belirtti.

Ev içinde yürüme ve nefes hareketleri gibi egzersizlerin tercih edilebileceğini söyleyen Uzun, ancak sosyal medyadan görülen bir egzersizin rastgele yapılmaması gerektiğini belirterek kişinin seviyesine göre uygun egzersizin seçilmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Yorumlar (0)