Salgın ne zaman bitecek? DSÖ'den açıklama

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, “Dünya genelinde yüzde 70 aşılama oranını yakaladığımızda, enfekte bireylerin tedavisinde kullanılacak olan güvenli ve etkili ilaçlar geliştirildiğinde salgın sona erecek." dedi.

SAĞLIK 27.12.2021, 18:15
Salgın ne zaman bitecek? DSÖ'den açıklama

Kluge, son aylarda Omicron varyantı ile koronavirüs vakalarının tekrar artışa geçmesinin akabinde salgına dair kritik açıklamalar yaptı. Salgının sona ereceği zamanı söylemenin imkansız olduğunu belirten Kluge, "İlerleyen dönemde daha tehlikeli varyantlar görüp görmeyeceğimizi tahmin etmek imkansız. Salgın ne zaman biter bilmiyorum fakat nasıl biteceğini biliyorum. Dünya genelinde yüzde 70 aşılama oranını yakaladığımızda, enfekte bireylerin tedavisinde kullanılacak olan güvenli ve etkili aşılar geliştirildiğinde salgın sona erecek." diye konuştu. 

"Yeni pandemilere hazırlıklı olmalıyız"

Tüm ülkelerde sağlık sistemlerinin de kuvvetlendirilmeye gereksinim duyduğunu söyleyen Kluge, sağlık personeli adaylarının da bir sonraki pandemiye karşı daha hazırlıklı olabilmeleri amacıyla eğitilmesi gerektiğini dile getirdi. Kluge, “Salgın yönetiminde 'ulus-devlet' anlayışını terk ettiğimizde salgın sona erecek." sözlerini sarf etti. 

Kluge, COVID-19'un grip virüsü gibi endemik olabileceğini kaydederek, “Doğal yollarla ve aşı ile salgının sona ermesini umut ediyoruz. Koronavirüs sürekli kalabilir fakat salgından kurtulabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. 

"2022 daha iyi olacak"

Tüm dünyadaki sağlık sistemlerinin, COVID-19 salgınını önümüzde yıl istikrara kavuşturacağını ifade eden Kluge, “Virüs bizden bir adım önde. Önümüzdeki yıl düşünce yapımız değişmeli." dedi. 

Kluge, salgında ikinci seneyi geride bıraktığımızı ve dünyanın geçtiğimiz seneye oranla daha iyi bir halde olduğunu belirterek, “Güvenli ve etkili aşılarımız var. Virüs hala bizden daha güçlü. Bizi virüsün önüne geçirecek yeni ilaçlar piyasaya sürülüyor. 2022'nin daha iyi bir yıl olacağı kanaatindeyim." diye konuştu. 

Yorumlar (0)