Sahte ilaç iddialarına Bakan Koca’dan tepki

Son günlerde ortaya atılan sahte ilaç iddialarına cevap veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bangladeş üzerinden Türkiye’ye şu zamana kadar herhangi bir sahte ilaç kutusu dahi girmedi." dedi.

SAĞLIK 10.01.2023, 13:48
Sahte ilaç iddialarına Bakan Koca’dan tepki

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahte ilaç iddialarına tepki gösterdi.

“İlaçlar listeye alınıyor”

Sahte ilaç iddialarını yanıtlayan Bakan Koca, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gibi bir kuruluşumuz var. Bazı ülkelerden Tayvan, Arjantin, İran ve Bangladeş gibi ülkelerden ruhsatsız şekilde olan ilcaların ülkemize girişi sağlanmak isteniyor. TİTCK bu noktada güvenilirliği sağlamak amacıyla bir kılavuz yayınladı. İlaç getirecek kurumlara karşı önlemler arttırıldı. Söz konusu bu ülkelerden bazı şirketlerin bu düzenlemelerden dolayı rahatsızlık duyduğunu fark ediyoruz. Bu durumun altındaki konu aslında budur. TİTCK satın alma işlemlerini yapmaz. TİTCK gelen ilaçları Türkiye’de ruhsatlandırır. Yurt dışı ilaçların güvenli olup olmadığı bir listeye alınır. İlacın satın alınması konusuyla ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

“Hastaların tedavisinde ilaç kullanılmamıştır”

Kanser hastalarının tedavisinde sahte ilaç kullanıldığı iddialarına değinen Bakan Koca, "Mevcut iddialar hakkında biz incelememizi 2019 yılında bitirdik. İncelememiz Sağlık Bakanlığı müfettişlerince gerçekleştirildi ve ilacın sahte olduğu tespit edilir edilmez bütün belge ve bilgiler bir araya getirilerek savcılığa suç duyurusu yapıldı. Öte yandan şu konun altını çizmek isterim. TİTCK verilerine göre, Türkiye’ye Bangladeş'ten şu zamana iddiaya konu edilen ilaçlardan bir kutu dahi girmemiştir. Hastalara da kullanılmamıştır." diye konuştu.

Yorumlar (0)