Sahte içki 4 can daha aldı: Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri neler?

Yılbaşına az bir süre kala sahte alkol kaynaklı zehirlenmelerde artış yaşanıyor. Bursa'da sahte içkiden zehirlenip yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e, hastanede tedaviye alınanların sayısı ise 11'e yükseldi. İzmir'de de sahte içki şüphesiyle 1 kişi hayatını kaybetti. Zehirlenmelere düşük maliyeti sebebiyle içki yapımında kullanılan metil alkolün sebep olduğu düşünülüyor. Peki sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içki zehirlenmesinin belirtileri neler?

SAĞLIK 16.11.2022, 06:18 16.11.2022, 17:34
Sahte içki 4 can daha aldı: Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri neler?

Sahte içki ölümlerinde yeniden artışın yaşanmasıyla birlikte sahte içki nasıl anlaşılır? Sahte içki zehirlenmesinin belirtileri neler?” soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte detaylar…

İzmir ve Bursa’da 4 can kaybı

Sahte içki şüphesi nedeniyle Bursa ve İzmir’de toplam 4 kişi öldü.

Sahte içki hadisesi, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı iki mahallede başladı.

Sahte içki sonrası çok sayıda kişi fenalaştı.

Zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınan Necip Gece, Erol Oktay ve Şakir Çelik, yaşamını yitirdi.

11 kişinin ise Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çekirge Devlet Hastanesi'nde tedavileri devam ediyor.

Bu kişilerden 4'ünün sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Bursa'daki vakaların kaynağı incelenirken bir ölüm haberi daha İzmir'den geldi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde Sadık U.'nun (63), sahte içki içtikten sonra fenalaştığı belirtildi.

Sahte içki neden tercih ediliyor?

Sahte içki sebebiyle yaşanan ölümler ülke gündemine oturdu. Düşük maliyeti sebebiyle etil alkol yerine metil alkol tercih edilerek üretilen sahte içkiler, çeşitli sağlık problemlerinin yanı sıra ölümlere de sebep oluyor.

Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi hedefleyenler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına sağlanan metil alkol kullanıyor.

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla ortaya çıkan etil alkol yerine tercih edilen metil alkol; kömür, odun, hatta doğalgaz damıtılarak ortaya çıkarılıyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

Sahte içkilerde, metil alkolün dışında farklı boya ve aromalar da bulunuyor. Bu yolla viski, rakı, votka gibi içkilerin tadına yakın bir ürün çıkaran sahte içkiler, pet şişe, atık içki şişeleri ya da damacanaya konularak satılıyor.

Sağlıksız olduğu gibi yasa dışı olan bu ürünler, kaçak satılıyor. Sahte içki, bandrollü olan içkilerin yaklaşık üçte biri fiyatına satılması sebebiyle tercih ediliyor.

Sahte içki nasıl anlaşılır?

Sahte içkiler ne tadından ne de kokusundan anlaşılıyor. Uzmanlar açık şişelerden şüphelenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

İçki şişelerindeki etiket ve barkodlar da önemli ipuçları veriyor. GİB'in mobil uygulaması bandrollü ürün takip sistemiyle alkolün sahte olup olmadığı belirlenebiliyor. Yapılması gereken tek şey, şişenin üstündeki barkodu telefona okutmak.

Alkol zehirlenmesinin belirtileri 

Daha ucuz olması sebebiyle cazip gelen sahte içkinin faturası daha sonraki süreçte ağırlaşıyor.

Sahte içkinin sebep olduğu zararlar, metil alkolün kullanım miktarı ve çeşidine göre farklılık gösteriyor.

Alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri baş dönmesi, uyku hali ve bilinçsiz hareketler olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde beyin sinirlerinin tahribatı sebebiyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.

Öte yandan beyinde yol açtığı hasarlar sebebiyle hareket kabiliyetini kaybetme, yürümede zorluk, anormal düşünce bozuklukları gibi sorunlar da ortaya çıkıyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de neticelenebiliyor.

Yorumlar (0)