Sağlıklı uykunun formülü: Açık hava yürüyüşü

Mevsim değişikliğinde yaşanan problemlerin başında uyku düzeni geliyor. Uzmanlar mevsim değişikliğinde hava soğuk olsa bile öğle saatlerinde açık havada yürüyüş yapılmasını tavsiye ediyor.

SAĞLIK 04.10.2019, 16:10
Sağlıklı uykunun formülü: Açık hava yürüyüşü

TUTDER (Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, mevsim değişikliğinde uyku düzeninin bozulduğu, uyku düzenini korumak için hava soğuk olsa bile öğle saatlerinde açık havada kısa yürüyüşlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde görev yapan TUTDER (Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim değişikliklerinin tüm canlılarda olduğu gibi insanlarda da hem metabolizma hem de uyku bozukluklarına yol açtığını ifade etti.

Bilhassa kış aylarına yaklaşılan bugünlerde, insanların güneş ışığından daha az istifade edebildiklerini söyleyen TUTDER Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Böylece D vitamini sentezinde problemler yaşanıyor. Bu da mutluluk hormonu ve uyku hormonu olarak adlandırılan melatoninin salgılanmasında azalmaya ve değişikliklere yol açıyor. Sıcaklıktaki değişiklik de uyku düzeninde bozukluğa neden oluyor. Sıcaklık değişiklikleriyle alerjen miktarı ve çeşidi değişiyor. Yaz ve bahar aylarında görülen polen alerjisi kış aylarında akar alerjisine dönüşüyor. Ev akarı alerjisine karşı tedbir alınmalıdır. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak duygu durum değişiklikleri oluşuyor. Uykuya düşkünlük, beslenme problemleri gibi sıkıntılar yaşanabiliyor."

Mevsime göre giyinmeli

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, gündüzün kısalmaya başladığı, karanlık dönemin daha uzun olduğu günlerin, uyku düzeni bozuklukları açısından risk oluşturduğuna vurgu yaptı.

Sonbahar mevsiminde uyku düzeniyle ilgili önemli tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Vural Fidan, "Hava soğuk olsa da mevsim değişikliğinde uyku düzenini devam ettirmek için öğle saatlerinde açık havada kısa yürüyüşler yapılmalı. Faydası mutlaka görülecektir. Oksijen hem vücuda zindelik kazandıracak hem de sağlıklı uyku için çok önemli olduğu görülecek. Kış mevsiminde bile sıkı giyindikten sonra kısa yürüyüşler yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Uyku sırasında nasıl giyinilmeli?

"Uyku sırasında nasıl giyinilmeli?" sorusunu da cevaplandıran TUTDER Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, mevsime uygun giyinilmesi, oda sıcaklığının da 15 ila 18 derece olması gerektiğini belirterek, "Alerjenlerden kurtulmak için öğle saatlerinde ev ve iş yerlerinin havalandırılmasını öneriyoruz. Duygu durum bozukluğunda profesyonel destek alınmalıdır." dedi.

Yorumlar (0)