Sağlıklı Uyku Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

İnsanoğlu yaşamının üçte birini uyku ile geçirdiği halde; uyku kavramı hala gizemini korumaya devam ediyor.

SAĞLIK 01.05.2019, 10:05
Sağlıklı Uyku Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Uyku; sağlıklı, mutlu ve düzenli bir hayatın en önemli yapı taşlarından biridir. Bir önceki gece uykumuzu alamadığımızda ya da kötü bir uyku geçirdiğimizde ertesi sabah güne halsiz ve mutsuz bir ruh hali ile başlarız. Kötü ve yetersiz uyku, kısa süreçte okul ve iş yaşamına verimsiz performans olarak yansıyabilir; uzun süreçte ise uykusuzluk, ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Uyku uzmanları, uykusuzluk sorunu ile ilgili halkın sağlıklı ve düzenli uyku çözümleri konusunda eğitilmesi; sağlıksız ve doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılması gerektiğini düşünüyor.

İşte uyku konusunda doğru bilinen yanlışlardan bazıları…

Yetişkinler İçin 5 Saat Uyku Yeterlidir

Uzmanlar, yetişkinlerin 5 saat hatta daha da az uyku ile sağlıklı bir bünyeye sahip olabileceği ile ilgili doğru bilinen yanlışın, insan sağlığına en çok zarar verenlerden biri olduğunu söylüyor.

Yetersiz uyku uyuma durumu, hipertansiyon ve kalp krizi riskini artırıyor. Diyabet ve obezite gibi sağlık sorunları da uykusuzluk ile artış gösteriyor. Bu yüzden de yetişkinler için 7 ile 9 saat arası uyku öneriliyor.

Uyumadan Önce Televizyon İzlemek Rahatlatır

Bu bilginin en başından yanlış olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Sadece televizyon da değil; telefon, tablet ve bunlar gibi diğer birçok elektronik alet uyku öncesi için hiç de sağlıklı değil.

Uzmanlar, elektronik aletlerin yaymış olduğu mavi ışığın uyku üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve yine uyku ile alakalı sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

Mavi ışık ile ilgili makalemizi şuradan okuyabilirsiniz; Sönük bir ekran ışığı bile uykunuzu kaçırmak için yeterli sebep

Günün Her Saatinde Uyunabilir

İnsan vücudu, uyku sırasında olduğu ve uyanık durduğu anları gün doğumu ve gün batımı saatleri ile bir arada götürmek üzere programlıdır.

Ne var ki; iş yaşamı, aile konuları ve sosyal hayat söz konusu olduğunda bu düzen bozulabilir ve gece uyuma durumu aksayabilir.

Kısa zamanlı aksamalar sorun yaratmayabilirken, uyku düzensizliğinin sürekli tekrarlanır hale gelmesi de sağlık açısından zararlıdır.

Bu konuda çalışma yapan uzmanlar, gece vardiyasında uzun süre çalışanların sirkadiyen ritim bozuklukları ile karşılaşabileceğini söylüyor. Sirkadiyen ritim bozukluğu; yaratılış gereği belirli bir biyolojik saati olan insan vücudunun uyku düzensizliği sebebiyle değişikliğe uğraması ve sekronsuz bir şekilde çalışması anlamına geliyor.

Her Yerde ve Her Şekilde Hemen Uyuyabilmek, Sağlıklı Bir Uykunun Göstergesi

Doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri de, hemen uyuyabilen insanların sağlıklı bir uyku hali yaşadığı ile ilgili olandır. Hâlbuki düzenli uyku uyuyan ve uyku sorunu olmayan bir bireyin uyuması yaklaşık olarak 2 – 3 dakika alır.

Hemen uyuyabilmek, çok güzel bir durummuş gibi düşünülse ve böyle bilinse de aslında bu; kalitesiz ve yetersiz uykunun habercisidir.

Daha Az Uyumak Zihni Ayık Tutar

İş arkadaşlarınız, aileleriniz ya da arkadaşlarınız arasında inanılan ve sürekli tekrarlanan yanlışlardan biri de, vücudu daha az uyku uyumaya alıştırmanın başarılabilir bir şey olduğu yönündedir. Oysa durum tam tersidir.

İnsan vücudu, daha az uyku uyumaya alıştırılmamalıdır. Kronik uyku yetersizliği; 6 saat ya da 6 saatten daha az uyku uyumak, sağlık açısından istenmeyen durumlara yol açabilir.

Uyku Sırasında Horlamak Zararsızdır

Uyku esnasında horlamak, horultu çıkarmak; uyku apnesinin en belirgin göstergelerinden biridir. Uyku apnesi ise, uyurken nefes almayı bırakma durumudur.

Kronik horlama, geceleri solunum yolunun kapandığını gösterir. Tabii, her horlama uyku apnesi ile bağdaştırılamaz lakin gündüzleri uykulu bir haliniz varsa ve uyuduğunuzda da yüksek sesle horluyorsanız, uyku apnesine sahip olma olasılığınız yüksek.

Yorumlar (0)