Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz anne adayları için önemli açıklamalarda bulundu. Aile planlamasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Yılmaz toksik maddelerden uzak durulması gerektiğini ve gebelikten 3 ay önce folik asit desteğinin önemli olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 22.03.2022, 12:19 23.03.2022, 09:07
Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz anne adayları için önemli tavsiyelerde bulundu. Her gebeliğin kendine özel olduğunu belirten Yılmaz gebelik öncesi sağlık durumunun kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz ayrıca “Alınabilecek önlemlerle hem daha sağlıklı bir bebek hem de sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirsiniz. Bazı kadınlar için gebeliğe hem vücut hem de zihinsel olarak hazırlanmak aylar sürebiliyorken bu durum kişiden kişiye de değişebiliyor. İlk çocuğunuz ya da üçüncü çocuğunuzu da doğuracak olsanız her gebelik kendine özeldir. Bu nedenle bazı önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Planlama hayatınıza uygun olmalı

Aile, iş ve okul konusunda gebeliğe hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Eşinizle bu konuda tartışarak birlikte karar almanız çok önemli. Gebeliği sağlıklı bir şekilde geçirebilmek adına da gebelik öncesi sağlık durumunuzu kontrol etmeniz gerekiyor. Öncellikle gebelik kararını almadan önce aktif olarak korunma yöntemlerini kullanarak doktorunuza da bu konuda danışın. Ne kadar çocuk sahibi olmak istediğinize ve kaç yaşınızda doğum yapmak istediğinize karar verin. Doktorunuzla sık sık iletişime geçin ve sağlıklı bir şekilde spor yapın. Aşılarınızın tam olduğundan emin olun ve enfeksiyonlardan uzak durmaya çalışın. Maddi olarak da hazır hissetmeye çalışın. Zihin sağlığımız hayata bakış açımızı ve sorunlarla nasıl mücadele ettiğimizi belirler. Hayatta kendinizi iyi hissetmek için iyi durumda olduğunuzu ve değerli olduğunuzu anlamanız gerekiyor. Dünya üzerinde herkes ara sıra sıkıntılar yaşayarak üzgün zamanlar geçirebilir. Duygularınız hakkında psikoloğunuz ve doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Gebelikten önce 3 ay folik asit takviyesi önemli

Gebelikten 3 ay öncesinde folik asit desteğine başlanması gerekiyor. Folik asit bir B vitamin türüdür. Son bir ayda başlanması durumunda bile doğacak bebeği bazı rahatsızlıklardan koruyor. Gebelik düşünüldükten sonra günlük 400 mg alınabilir. Yüksek dozlu folik asitler her gebelik için uygun olmamasına karşın daha önce nöral tüp defekti olan bir gebelik sonrası, epilepsi ilacı kullanılması halinde yüksek dozda folik asit alınabilir. Gebeliğin ilk aylarında da folik asit kullanımı tavsiye ediliyor.

Aile öykünüz oldukça önemli

Daha önce geçirdiğiniz hastalıkların gebeliğinizi etkileyip etkilemeyeceğini doktoronuzdan öğrenmelisiniz. Özellikle tansiyon, şeker ve bazı kronik rahatsızlıklar oldukça önemli olabiliyor. Gebelik öncesinde yapılması gereken aşıların tamamlanmasını sağlayın. Alkol ve sigara kullanımı gebelikte erken doğum, düşük, bazı doğumsal anomaliler, gelişme geriliği, ve anne karnında ölüme kadar sorunlara yol açabiliyor. Gebelik öncesinde bu kötü alışkanlıklar mutlaka bırakılmalı. Bunun dışında bazı ilaçların kullanımına da son verilmesi gerekebilir. Kardeşinizde ya da kuzeninizde bulunan anemi ve kalp rahatsızlıkları bebeğinizin sağlığını etkileyebilir bu nedenle aile öykünüz hakkında doktorunuzu yeterince bilinçlendirmeniz gerekiyor. Düşüklerin tekrarlanması, anne karnında ölümlerin gerçekleşmesi ve gebe kalmakta zorluklar gibi durumlarda kromozom testleri yaptırmak gerekebilir.

Toksik maddelerden uzak durun

Gebelik öncesinde ve gebelik sırasında bazı kimyasal maddelerden uzak durulması gerekiyor. Özellikle böcek ilaçları, kedi ve fare dışkıları, tarımsal ilaçlar ve ağır metaller oldukça zararlı olabilir. Bu tür kimyasallar kadında ve erkekte üremeyi etkiliyor ve gebe kalmayı zorlaştırabiliyor. Bu nedenle evinizde ve iş yerinizde kendinizi bu toksik atıklardan uzak tutmanız gerekiyor. Öte yandan obezite ve aşırı kilo sorunları gebelikte pıhtı atması, diyabet, tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabiliyor. Kilo alıp vermek sağlıklı bir şekilde yapılıp sporla da desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda diyetisyenlerden yardım alarak gebelik öncesinde sağlıklı bir kiloya kavuşabilirsiniz.

Yorumlar (0)