Sağlıklı bayram sofrası önerileri

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı boyunca dengeli beslenme için neler tüketilmesi gerektiğini gösteren 'sağlıklı bayram sofrası' hazırladı.

SAĞLIK 09.08.2019, 16:09
Sağlıklı bayram sofrası önerileri

Sağlık Bakanlığı tarafından Hekimevi'nde düzenlenen etkinlikte, 'sağlıklı bayram sofrası' kuruldu. Sofrada söğüş salatalık, domates, ceviz, peynir, zeytin gibi kahvaltılık yiyeceklerin yanında mercimek çorbası, sebzeli et yemeği, zeytinyağlı taze fasulye, içecek olarak süt ve soda, tatlı olarak da sütlaca yer verildi. 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde çalışan diyetisyen Fatma Aykul, Kurban Bayramı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeye ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirebilmek için öğün atlanılmaması, kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin mutlaka yenilmesi gerektiğine dikkat çeken diyetisyen Aykul, şunları söyledi:

"Kurban Bayramı'nda yapılan en büyük hatalardan birisi öğünlerin atlanmasıdır. Çünkü her gittiğiniz yerde ikramlar verilir ve siz, öğünleri geçiştirirsiniz. Bu, yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesidir. Sindirim problemlerine, yüksek tansiyon hastalarının tansiyon problemi yaşamalarına, böbrek taşı problemleri olan insanların problemlerinin nüksetmesine sebep olabilir. Bu gibi durumları önlemek için kesinlikle öğünlerimize, porsiyonlarımıza dikkat ediyoruz ve abartmadan tüketmeye çalışıyoruz."

"Kurban etini kahvaltıda tüketmeyin"

Aykul, kurban etinin kahvaltıda tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "İnsanlar illa kahvaltıda et tüketeceklerse kavurmayı etin yağsız yerinden yapmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer seviyorlarsa bunu sote tarzında sebzeyle karıştırarak domates, biber, soğanla pişirerek yapmalarını tercih ederiz. Lütfen az porsiyonlarda, porsiyonları kısıtlayarak tüketsinler." ifadelerini kullandı.

"Akşam yemeğinde çorba ve sebze yemeği tüketin"

Taze kesilmesi sebebiyle kurban etinin sert olduğuna dikkat çeken Aykul, sindirim problemlerine yol açmaması için etin çok iyi çiğnenmesi gerektiğini kaydetti.

Aykul, gün boyunca midenin sindirim problemleriyle karşı karşıya kalabildiğini, bu sebeple akşam yemeğinde çorba, sebze yemeği, salata gibi besinlerin yer almasının doğru olacağını kaydeden Aykul, akşam yemeğinin geç saatlere bırakılmamasını önerdi.

"Aşırı yağlı kavurmalardan uzak durun"    

Diyetisyen Fatma Aykul, etin pişirilme yöntemine ilişkin, "Izgara olabilir, sulu sote tarzı pişirme olabilir ama aşırı yağlı kavurmaları ve etin yakılarak tüketilmesini tavsiye etmiyoruz." dedi.

Sıcaklığın yüksek olduğu günlerde sıvı tüketimine de özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Aykul, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Daha çok su, maden suyu, ayran ya da taze meyvelerden yapılan şekersiz kompostolar, bitki çayları gibi içeçekleri mümkünse şekersiz, mümkün değilse çok az şekerli tüketmeyi tavsiye ediyoruz." 

Yorumlar (0)