Sağlık Bakanlığı’ndan yeni “karantina” kararı 

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 temaslı olan kişilerin karantinaları için yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre aşılı olan temaslı kişilerin karantinaya girmesine gerek kalmayacak. Tam aşılı temaslı kişilerin HES kodu ise ilk 5 gün içinde riskli sayılmayacak; 5’inci günün sonunda yapılacak PCR testinin negatif çıkması durumunda da izolasyon uygulanmayacak. 

SAĞLIK 17.09.2021, 16:22
Sağlık Bakanlığı’ndan yeni “karantina” kararı 

Sağlık Bakanlığı, “Covid-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi” bildiriminde düzenlemeye gitti. Temaslı takip algoritmasında da değişiklik yapan Bakanlık, en önemli değişikliği ise tam aşılı kişilerin izolasyon sürecinde değişikliğe giderek gösterdi. Yeni uygulanacak sisteme göre iki doz ve üzerinde aşı yaptıran ve son aşısının üzerinden 14 gün geçen kişiler, Covid-19 hastası ile temas etme bile HES kodu üzerinden ilk 5 gün temaslı sayılmayacak. Aşılı ve temaslı olan kişi, 5’inci gün PCR testi verecek. Bu testin sonucunun negatif olması halinde temaslı kişi, izolasyon sürecine tabi tutulmayacak. Test sonucunun pozitif çıkması durumunda ise 9 gün boyunca izolasyonda kalacak. 5’inci gününde test vermeyen aşılı temaslılar, HES kodu üzerinden riskli durumda sayılıp 9 gün izolasyonda kalacak. 



Delta varyantlı hasta 14 gün karantinada kalacak 

Delta veya diğer varyantlardan birine sahip olan hasta, 14 gün boyunca karantinada kalacak. Testi pozitif çıkan fakat varyanta sahip olmayan kişiler de 14 günlük izolasyona tabi tutulacak. Fakat test sonucu 10’uncu gününde negatif çıkan kişilerin karantinası sona erecek. Aşısız olan ve varyantlı hasta ile temasta bulunan kişi 14 gün izolasyonda kalacak. Normal Covid-19 hastası ile temaslı olan aşısız kişi ise 14 gün izolasyonda kalacak ve 10’uncu günde test yaptıracak. PCR testinin negatif çıkması durumunda karantina sona erecek. 

Yorumlar (0)