Sağlık Bakanlığı, yemeklerde tuz yerine kullanılabilecek ürünleri sıraladı

Sağlık Bakanlığı, salamura ürünlerdeki tuz içeriğinin düşürülmesi için suda bekletme ve yıkama gibi işlemler uygulanmasını tavsiye etti. Bakanlık, aşırı tüketimin engellenmesi için tuz yerine sirke, limon, baharat kullanılabileceğini kaydetti.

SAĞLIK 09.03.2021, 00:22 09.03.2021, 17:37
Sağlık Bakanlığı, yemeklerde tuz yerine kullanılabilecek ürünleri sıraladı

Sağlık Bakanlığı, aşırı miktarda tuz tüketimine bağlı sağlık problemlerinin önüne geçilebilmesi adına yemeklerde dereotu, limon, maydanoz, sarımsak, sirke, soğan ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet kazandırıcıların kullanılabileceği, salamura ürünlerin tuz içeriğinin düşürülmesi için suda bekletme ve yıkama gibi işlemlerin uygulanabileceği tavsiyesinde bulundu.

Bakanlık tarafından alınan bilgilere göre, ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’nda bu sene ‘Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz’ teması üzerinde duruluyor.



Bakanlıktan tuz alternatifleri

Bu çerçevede, bakanlık, yiyecek-içeceklerde yüksek miktarda tuz kullanımının sağlık problemlerine sebep olduğunu, özellikle ev yemeklerinde kullanılan tuz oranına dikkat edilmesi gerektiğini bir defa daha anımsatıyor.

Bakanlığa göre, evde yapılan yemeklere lezzet katmanın tek yolunun büyük bir tutam tuz gibi görünse de aslında yemeklerin çok daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın birçok farklı yolu mevcut.

Bu kapsamda, bakanlığın aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi için verdiği tavsiyeler şu şekilde:

"Yemeklerde tuz yerine dereotu, limon, maydanoz, sarımsak, sirke, soğan ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet verici ürünler kullanılabilir. Salamura ürünlerin tuz miktarının düşürülmesi için suda bekletme ve yıkama gibi işlemler uygulanabilir. Yüksek oranda tuz ihtiva eden besinler daha az tüketilebilir."

DSÖ günlük 5 gramı işaret ediyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kişi başı günlük tuz tüketim miktarının 5 gramdan az olması gerekiyor.

Bahse konu miktar, tepeleme dolu bir çay bardağına denk geliyor.

24 saat içerisinde tüketilmesi önerilen söz konusu miktar, gün içinde tüm besinlerden alınan tuzu kapsıyor.

Yorumlar (0)