Sağlık Bakanlığı Personel Alımı

Sağlık bakanlığı personel alımı 32 branşa ayrılmakta ve sözleşmeli memur kadrosunda atama yapılmaktadır.

SAĞLIK 03.06.2020, 01:20 03.06.2020, 14:46
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı

Sağlık bakanlığı personel alımı 32 branşa ayrılmakta ve sözleşmeli memur kadrosunda atama yapılmaktadır. Sözleşmeli memur olarak atananların şartları nelerdir ve sağlık bakanlığı personel alımında nelere dikkat edilir, hangi branş kaç puanla kapatır gibi birçok soruyu incelersek kendi branşımızın toplu dağılımdaki yerini ve önemini algılarız.

Sağlık bakanlığı personel alımı ikiye ayrılmaktadır. İlki sözleşmeli memur alımı ikincisi ise sürekli işçi alımıdır. Sözleşmeli memur alımında sözleşmelerin süresi bilinmemekte lakin ortalama 4-6 yıl arasında sözleşmeli personeller normal aramada yerini almaktadır. Bunun için mecliste çıkan yasanın kabul edilmesi ve süresi dolan memurların kadroya geçmesi için talepte bulunulması gerekir.

Atamalar Arasındaki Farklılıklar

Sözleşmeli memur olarak atanmak istiyorsunuz lakin nasıl bir tercih yapacağınızı kestiremiyor musunuz? Öncelikle hastane türünü belirleyerek kendinize çalışma sistemi oluşturabilirsiniz. Örneğin devlet hastanelerine atanan personelin birçok özlük hakkı varken üniversite hastanesine atanan personelin özlük hakları çok sınırlıdır. Buna üniversite hastaneleri için çakılı kadro da denmektedir. Peki kadrolu memur ile süreli, süresiz sözleşmeli arasındaki temel hak farklılıkları nelerdir?

Kadrolu personelin hakları; eş durumu tayini, iller arası tayin, il içi tayin, eğitim durumu tayin, sağlık durumu tayin, becayiş, kurumlar arası geçiş, becayiş, unvan değişikliği, görevde yükselme, yurtdışı görevlendirme ve geçici görevlendirme haklarına sahiptir. Peki süreli sözleşmeli hangi haklara sahiptir ve kadrolu işe süreli sözleşmeliyi ayıran fark nedir? İşte burada atılan adım süreli sözleşmeli haklarıdır-ki her bakımdan yetersizdir-: eşi kamu çalışanı ise eş durumu tayini isteyebilir. Süreli sözleşmeli personelin tek hakkı budur.

Sağlık bakanlığı alım yaparken bazı branşların atama puanları oldukça yüksek kapatmaktadır ve bu bölümün öğrencileri sorunu çeşitli şekillerde dile getirmektedir. Örneğin; diyetisyenlik, fizyoterapistlik bölümleri atama puanı 92'nin üzerindedir ve alım sayısının azlığı ile de bu puan tavan yapmaktadır. Oysa her bir diyetisyen ve fizyoterapist hastalarıyla daha fazla vakit geçirse yararlı olacağı düşünülse de her sene yapılan alım ancak emekli olup ayrılan personelin yerini dolduracak kadardır. Sağlık bakanlığı personel alımı için yüksek puanla kapatan bölümlere gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Sürekli işçi alımı güvenlik, temizlik personeli, teknik destek personeli ve klinik destek elemanı olarak ayrılır. Sürekli işçi alımındaki bireyler süresiz olarak çalışamakta yani herhangi bir nedene bağlı istafa edilmeyip, içten çıkarılmadığı taktirde yıllarca çalışabilmektedir. İşçi kadrosundaki personeller asgari ücrete tabi tutulmaktadır ve hemen hemen hiçbir hakları olmaksızın çalıştırılmaktadır.

Yorumlar (0)