Sağlık Bakanlığı, oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Ramazan ayında dengeli ve yeterli beslenmeye vurgu yapılırken vatandaşların, dişlerini fırçalaması ve sigara kullanmaması konusunda öneriler sunuldu.

SAĞLIK 10.04.2021, 17:48
Sağlık Bakanlığı, oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu

Ramazan ayı yaklaşırken Sağlık Bakanlığı, oruç tutacaklara önemli tavsiyelerde bulundu.

“Hamur işlerinden uzak durun”

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, oruç tutacak vatandaşların Kovid-19 tedbirlerine uymaları istenirken ayrıca Ramazan ayında verilecek beslenme önerilerine de dikkat etmeleri gerektiği bildirildi. 

Kalabalık iftar sofraları kurmaktan kaçınmaları konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı, acıkma problemi yaşayanların, ağır ve tuzlu yemeklerden, hamur işi yemeklerden uzak durması gerektiğini açıkladı. 

Sofralarda sosyal mesafe kurallarına uyulmasının önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Oruç tutacak olan vatandaşlarımız ramazan boyunca dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahurda yoğurt, yumurta, süt, peynir, tahıllı ekmek gibi hafif kahvaltı ya da zeytinyağlı yemek, salata, yoğurt ve çorbanın olduğu yemekler yenebilir.  Ramazanda insanların en çok yaptığı hatalardan biri hızlı şekilde ve çok miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek tüketildiğinde sağlık açısından riskler doğurabilir. Ayrıca ilerleyen dönemler kilo konusunda problem yaşanabilir. Bunun dışında sıvı tüketimine de dikkat edilmeli, sıvı yeterince alınmazsa mineral ve su kaybının sonucu olarak bulantı, bayılma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Sahur ile iftar arasında minimum 2 litre su içilmeli ve bunun yanında sıvı ihtiyacını karşılamak üzere meyve ya da sebze suları, ayran, sade soda gibi içecekler tüketilebilir.”

İftarda domates, peynir, zeytin ya da çorba gifi hafif yiyeceklerle yemeğe başlanmasının önemli olduğu vurgulanırken tek bir seferde, büyük porsiyonlarla beslenmek yerine iftarın ardından aralıklı porsiyonların tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağı açıklandı.

“Çiğ ya da az pişmiş yiyeceklerden kaçının”

İyi pişmiş yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı, çiğ ya da az pişmiş hayvan ürünlerinin tüketiminden uzak durulmasını önerdi ve şu açıklamayı yaptı: "İftarın ardından sütlü tatlılar, hoşaf, meyve veya kompostolar tercih edilebilir. Oruç tutulurken bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminler açısından zengin sebzelerin dışında mandalina, portakal, elma gibi meyveler tüketilebilir. Ayrıca E ve D vitaminleri de bağışıklığın güçlendirilmesinde oldukça önem teşkil ediyor. D vitamini güneş ışınları aracılığıyla deri tarafından üretilen bir vitamin olup besinlerde bulunmaz çok fazla. Kış döneminde güneşten faydalanılamadığı süreçlerde besin desteği olarak D vitamini sağlanabilir.

“Tütün ürünlerinden uzak durun”

Hem iftarda hem de sahurda dişlerin fırçalanmasının önemli olduğu vurgulanırken oruç tutacak vatandaşların, tütün ürünlerinden uzak durmaları önerildi.

Yorumlar (0)