Sağlık Bakanlığı'ndan 'ilaç krizi' iddialarına yanıt

TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu), piyasada olmadığı öne sürülen ilaçlara dair çalışmalar yapıldığını, ilaçların büyük bir kısmında tedarik sorunu yaşanmadığını, kur farkı sebebiyle hastaların bazı ilaçlara ulaşamadığına yönelik haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi.

SAĞLIK 09.11.2021, 19:29 11.11.2021, 09:26
Sağlık Bakanlığı'ndan 'ilaç krizi' iddialarına yanıt

Kurum tarafından gerçekleştirilen açıklamada, döviz kurlarındaki artış sebebiyle bazı ilaçlara ulaşılamadığı yönündeki haberlerin yakından izlendiği kaydedildi.

Ülkemizde ilaç fiyatlarının, avro kurundaki değişiklikle ilişkili olarak senede bir defa güncellendiği hatırlatılan açıklamada, kurdan kaynaklanan güncellemenin tebliğe uygun bir şekilde Şubat 2022'de gerçekleştirileceği bildirildi.

"Gerçeği yansıtmamaktadır"

Üretilmiş veyahut ithal edilmiş her bir kutu ilacın hareketinin üretim safhasından eczanede satışı sunuluşuna kadar takip edilebildiğine, sisteme bakılarak ilaç akışının sık aralıklarla izlenebildiğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kurumumuz, piyasada olmadığı öne sürülen tüm ilaçları, takip sistemimiz üzerinden ayrı ayrı ve detaylı bir şekilde kontrol etmektedir. Çalışmalarımızın neticesinde bahse konu ilaçların büyük bölümünde tedarik sorunu görülmemiştir. Yani kur farkı sebebiyle hastalarımızın bazı ilaçlara ulaşamadığı yönündeki haberler gerçek dışıdır.

Kurumumuz, yerli ve küresel şirketlerle devamlı olarak iletişim halindedir. İlaçların herhangi birinde tedarik problemi belirlendiğinde gerekli olan önlemler kurumumuzca ivedilikle alınmaktadır. Denetim birimlerimiz tarafından tespiti halinde şirket, depo veyahut eczane seviyesinde ilaca ulaşımı engelleyen her türlü duruma karşı gerekli olan yaptırımlar uygulanacaktır. Hastalarımız erişemedikleri ilaçlar için kurumumuza e-posta ve telefon numaralarımız üzerinden ulaşabilir."

Yorumlar (0)