Sağlık Bakanlığı Kovid-19 rehberini güncelledi: Hamilelere aşı olmaları önerildi

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 rehberine, aşıların tüm hamilelik dönemi boyunca uygulanmasında bir sakınca olmadığını gösteren bilimsel bilgiler ekledi. Buna göre hamilelik boyunca yapılan aşı uygulamasının enfeksiyon geçirme riskini azaltacağı gibi, anne sütü ve kordon kanına koruyucu antikorların geçmesine olanak sağlayacağı kaydedildi.

SAĞLIK 12.10.2021, 17:04 12.10.2021, 17:17
Sağlık Bakanlığı Kovid-19 rehberini güncelledi: Hamilelere aşı olmaları önerildi

Kovid-19 rehberinde hastalığın gebe takibi ile ilgili bölümüne yeni bilgiler eklendi. Rehberde en yeni bilgi olarak hamilelik dönemi boyunca yapılacak aşılamanın önemine dikkat çekildi ve uluslararası çalışmaların sonuçlarına yönelik bilgiler paylaşıldı. Koronavirüsün aşı olmayan hamilelerde, olanlara göre çok daha ağır seyrederek ölüme varan sonuçların yaşanabildiği, yeni dönemde Kovid-19’un anne ölümlerinde ilk sebep olarak belirlendiği aktarıldı.

 Rehberde yer alan incelemelere göre; mRNA ve inaktif aşıların uygulanması ile ilgili veriler karşılaştırıldı. Sonuçlara göre, aşının gebelere tavsiye edildiği ve her dönemde sıkıntı olmadan uygulanabileceği vurgulandı.

Dünya çapında sağlık kuruluşları öneriyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika’nın önde gelen sağlık kuruluşlarının hamileler, emzirenler ve gebelik planlayanlar için önerildiği belirtildi.  

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin, yaptığı araştırmada 139 bin hamile kadın incelendi. mRNA aşılarının hem anne hem de bebeğe bir zararının olmadığı, bilakis anneyi koruma altında tuttuğu ve hastalık riskini 10 kata kadar azalttığını belirledikleri araştırma da rehberde paylaşıldı.

 Rehberde gebelik döneminde uygulanacak aşıların enfeksiyona yakalanma riskini çok azaltarak, anne sütü ve kordon kanına antikor geçişini, başarılı bir şekilde sağlayabildiğinin de kanıtlandığı belirtildi.

Yorumlar (0)