Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanma ile ilgili açıklamada bulundu 

Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından salgın süreci ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. Ülkede delta varyantının yoğunluğunun yüzde 90’a ulaştığını bildiren Koca, delta plus varyantının etkinliğinin arttığını belirtti. Tam kapanma için ise “Şu anda gündemimizde yok.” yanıtını verdi. 

SAĞLIK 20.08.2021, 14:58 22.08.2021, 09:12
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanma ile ilgili açıklamada bulundu 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından tüm vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı. Koca, “Türkiye’de delta varyantının yoğunluğu yüzde 90’ı geçti ve delta plus varyantı da giderek yayılıyor. Yüksek oranlı değil fakat artış oldukça hızlı. Bu varyant değişikliği de toplumda bulaşıcılığın yoğunlaştığı anlamına geliyor.” 

3. ve 4. doz aşılar gerekli mi? 

Koca, BioNTech aşısının 3. dozu ve Sinovac aşısının da 4. dozunun gerekli olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “2. doz Sinovac aşısını olanlar için 3. doz aşı gerekli. BioNTech aşısı içinse henüz 3. doz zorunluluğu bulunmuyor. Eğer vurulan ilk 2 aşı inaktif ise 3. doz gerekiyor. Çünkü inaktif aşıların koruyuculuğu 4 ile 6 ay arasında korunuyor. Bu aylardan sonra koruyuculuk düşüyor. Eğer kişinin ek hastalığı varsa ya da yaşlıyca bu düşüş daha belirgin oluyor. BioNTech aşısının koruyuculuğunun da 7-8 ay sonrasında düştüğünü İsrail’in verilerinden biliyoruz. Bu konuyu takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte açıklama yapacağız.” 



“Aşı olan ve vefat eden kimse yok” 

“Son dönemlerde 2 doz aşı olunmasına rağmen hastalığa yakalananların sayısında artış olduğu iddia ediliyor.” cümlesine Koca, “Bu oran oldukça düşük. Aşılarını tamamlayıp da vefat eden kimse yok.” şeklinde yanıt verdi. Ayrıca Bakan Koca, Sinovac ve BioNTech aşılarının tedarik ve teslimatlarında sorun yaşanmadığını aktardı. 

Sputnik V aşısında son durum 

Koca: “Haziran ayında Sputnik V aşısının ilk teslimatları yapıldı. Bu aşının birinci ve ikinci doz içeriklerinin farklı olmasından dolayı gelenleri kullanmıyoruz. Sputnik V aşısının ikinci dozları da geldikten sonra bunların kullanımı başlatılacak.” 

Yorumlar (0)