Sağlığın sanatla birleştiği yer

Ülkemizde göz protezi yapan sınırlı sayıdaki ustalardan Adem Uçar, ağabeyinin desteğiyle 2011 yılında açtığı atölyesinde protez gözleri gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde imal ediyor.

SAĞLIK 09.10.2021, 23:04 11.10.2021, 10:35
Sağlığın sanatla birleştiği yer

Ülkemizde göz protezi yapan sınırlı sayıdaki ustalar arasında bulunan Ankaralı Adem Uçar, sağlıklısından neredeyse hiç ayırt edilemeyecek protez gözler hazırlıyor.

Uçar'ın Sıhhiye'de bulunan atölyesinde çok sayıda protez göz, silikonlar, göz kalıpları, protezler ve boyalar yaparken kullandığı aletler ise dikkati çekiyor.

Atölyesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Uçar, 2011 yılında protez göz yapmaya başladığını dile getirdi. Ağabeyi Atilla Uçar'ın 2005 yılından bu yana Hacettepe Hastanesi'nde aynı işi yaptığını belirten Uçar, şu ifadeleri kullandı:

"Abimin yanına gidip geliyordum. Bu işe ben de merak sardım. Zaten genelde sağlık sektöründe çalıştım. Birkaç laboratuvar ve ecza deposunda görev yaptım. Elim bu tarz işlere yatkın, biraz da yetenek var. Abime bir gün bu işi yapacağımı söylemiştim. O da yapabileceğimi belirtmişti. Ondan birkaç numune alarak bazı çalışmalar yaptım. 2011 yılında da işe başladım."

Üç gün sürüyor

Bir protez gözün yapımının 3 gün kadar sürdüğünü dile getiren Uçar, öncelikle hastanın göz yuvasından ölçüler aldıklarını, ardından mumdan prova yaparak gözün karşıya bakış noktasını ayarladıklarını söyledi.

Hastanın resmini çekip, bunu dijital ekrana yansıttıklarını kaydeden Uçar, akabinde hastayı da karşılarına alarak göz detaylarını büyüteç altında yağlı boyayla tek tek işlediklerini aktardı.

Gözlerin doğal görünmesini, herhangi bir batma, ağrı, sızı ve yanma olmamasını hedeflediklerini belirten Uçar, protezi bitirdikten sonra bir kullanma talimatı verdiklerini ifade etti.

"Sağlığın sanatla birleştiği yer"

Uçar, protezin 90 günde bir verdikleri aparatla çıkartılıp, ilk olarak bebe şampuanıyla, ardından lens solüsyonuyla temizlenmesi gerektiğini kaydederek, kullandıkları malzemelerin göze tam anlamıyla uyumlu olduğunu ve kişiye herhangi bir zararı olmadığını belirtti.

Protez göz imal etmenin eğitimini veren herhangi bir yer olmadığının altını çizen Uçar, Türkiye çapında bu alanda imalat yapan yaklaşık olarak 20 şirket bulunduğu bilgisini paylaştı.

İşinin 'tamamen bir beceri' olduğunu dile getiren Uçar, bu işin yalnızca bir üretim olmadığını sözlerine ekleyerek, "Biz bunu sağlığın sanatla birleştiği yer olarak nitelendiriyoruz." diye konuştu. 



Yorumlar (0)