Saçımızı güzelleştiriyoruz derken zarar veriyoruz

Bazı insanlar saçlarını 2 ya da 3 günde bir yıkarken bazıları günde birkaç kez yıkıyor. Peki, bilimsel olarak saçınızı ne sıklıkta yıkamalısınız ve nelere dikkat etmelisiniz? Merak edilenler haberin ayrıntısında.

SAĞLIK 08.12.2021, 15:25 09.12.2021, 09:17
Saçımızı güzelleştiriyoruz derken zarar veriyoruz

Saç insanın dış görünüşünü tamamen değiştirebiliyor. Çoğu zaman şık bir elbisenin ya da ayna karşısında geçirilen saatlerin veremediği değişimi saçınızda yaptığınız ufak bir değişiklik ile elde edebilirsiniz. Hal böyleyken insanlar saçlarına büyük önem gösteriyor ve birçok insan saçlarının daha sağlıklı ve daha hacimli görünmesi için saçlarını her gün hatta bazı durumlarda günde iki defa yıkamayı tercih ediyor. Şüphesiz bunu yapmalarındaki en büyük neden kendilerini bu şekilde daha rahat ve iyi hissetmeleri.

Öte yandan saçı çok fazla yıkamak da saç derisini kurutup saçın doğal nemini alarak saçın daha sağlıksız bir forma bürünmesini sağlıyor. Boston Medical hastanesinde görevli saç kliniği uzmanı Lynne Goldberg ise saçların sıkça yıkanmasının yarardan çok zarar verdiğini belirtiyor. Bütün bunların ışığında en merak edilen sorulardan biri saçımızı ne sıklıkla yıkamamız gerektiği. Hatta bu konuda Google’da “ne sıklıkla” kelimesi altında yapılan aramalarda 3. sırada “saçımızı ne sıklıkla yıkamalıyız?” sorusu yer alıyor.

Saçlarınızın dostu sebum

Çoğu insan saçlarını her gün yıkamayı tercih etse de kaç günde bir yıkamaları gerektiğini belirleyen faktörlerin başında saç tipi yer alıyor. Kıl köklerinde yağ bezleri bulunur ve bu yağ bezleri sebum adında bir salgı salgılar. Yağ özellikleri taşıyan sebumun amacı cildi korumaktır ve cilt yüzeyinde belli bir miktarda bulunmaları gerekir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaiser Permanente hastanesinde görevli doktor Paradi Mirmirani’nin açıklamalarına göre saç derisinde üretilen sebum miktarı genetik ve hormonal faktörlere göre değişiyor. Örneğin ergenlik döneminde daha fazla üretilen sebum saçların daha yağlı gözükmesine ve ciltte sivilceler oluşmasına neden olabiliyor.

Yağ bezlerinden salgılanan sebumun amacı cildi korumakır.

Saç tipi en önemli faktör

İnce saçlı insanlarda saç derisinde üretilen sebum hızlı bir şekilde saçlara yayılacaktır. İnce saça sahip insanlar sebumun faydalarından çok hızlıca yararlanabilirler. Hızlı yayılma sonucunda saçlar yağlı bir görünüme kavuşsa da saçların yeterince beslenebilmesi için bu görünüme bir süre katlanılması gerekiyor. Bu nedenle bu insanların saçlarını gün aşırı yıkamaları uygun görülüyor.

Yoğun ve kalın telli saça sahip insanların ise saç köklerinde salgılanan sebumların saçı beslemesi için en az bir gün müsaade etmeleri gerekiyor. Bu tarz saça sahip insanların saçlarını 2 ya da 3 günde bir yıkaması öneriliyor.

Öte yandan kıvırcık saçlı insanların kıl köklerinden üretilen sebumların saçtaki yoğunluk nedeniyle saçı besleyebilmesi biraz zaman alıyor. Bu nedenle kıvırcık saçlı insanların saçlarını haftada şampuan ile bir kere yıkamaları öneriliyor. Aksi takdirde aşırı kuruyan saç tellerinde kopma ve kırılma gibi istenmeyen durumlar gözlemlenebilir.

Saçınızı ne kadar sıklıkla yıkıyacağınız büyük oranda saç tipinize bağlıdır.

Saçdaki yağlanma gereklidir

İnsanlar saçları biraz yağlanır yağlanmaz hemen yıkamak isteyebilirler. Ancak saçı sıkça yıkamak saç derisinde üretilen sağlıklı yağları yok ederek saçı daha sağlıksız ve cansız yapar. İnsanların saçlarını bu kadar sık yıkmalarına neden olan faktörlerden biri de şampuan reklamları. Şampuan reklamlarında çizilen profil insanların davranışlarını etkileyerek söz konusu seçimi daha sık yapmalarına neden oluyor.

Ancak burada kısır bir döngü söz konusudur. Çünkü saçı daha sık yıkamak saçın daha kuru olmasını sağlayacaktır. Kuru saçı nemlendirmek için nemlendiriciler kullanılır. Nemlendiriciler saçınızın yağlı gözükmesini sağlar. Saçtaki yağdan kurtulmak için tekrar yıkamaya ihtiyacı duyarsınız. Bütün bunlara ek olarak sık yıkanan bir saç derisinde yağ bezleri yıkanarak ortadan kaldırılan yağları telafi etmek için olması gerekenden daha fazla sebum üretmeye başlar.

Antrenman ve spor sonrası mutlaka yıkanmalı

Spor sırasında vücutta üretilen ter gözeneklerin kapanmasına neden olabilir. Saç derisinde gözeneklerin kapanması ve terin birikmesiyle zamanla bu bölgelerde mantar enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra saç uzamasını yavaşlatıp saç dökülmesine de sebep olabilir. Bu nedenle uzmanlar spor yapan insanların spor yaptıktan sonra mutlaka saçlarını yıkamalarını öneriyor. Spordan sonra alınacak duş hem kafa derisindeki gözeneklerin açılmasını sağlayacak hem de yorulan kasların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Anrenman sonralarında kafa derisinde yer alan gözeneklerin kapanmasını önlemek adına mutlaka duş alınmalı.

Saç şekillendirici ürünler

Saç şekillendirici ürünler özellikle saça şekil vermek ve uzun süre o şekilde kalmasını isteyen insanlar tarafınsan sıkça kullanılıyor. Eğer uzun süredir kullandığınız ürünlerin ardından saçlarınızın inceldiğini ve sağlıksızlaştığını düşünüyorsanız bu konuda haklı olabilirsiniz. Saç jöleleri ve vax olarak bilinen spreyler saçınızın uzun sürede belli bir şekilde kalmasına yardımcı olurken saç deriniz üstünde birikerek gözenekleri kapatıp kaşıntılara sebebiyet verebilir. Eğer sıkça saç şekillendirici ürünler kullanıyorsanız saçlarınızı şekilli olmasını isteğiniz süre bittikten hemen sonra yıkamalısınız.

Uzmanların ortak görüşüne göre saçlarınızı her gün ve sık sık yıkamak saçınıza yarardan çok zarar verebilir. Saçların daha az sık yıkanması gerektiği ortak görüş olsa da bu konuda net bir cevaba ulaşmak için dermatoloğunuza başvurmak en akıllıca çözüm olacaktır.

HABERNEDİYOR / TAYFUR BAL ÖZEL HABER

Yorumlar (0)