Sabahları neden baş ağrısıyla uyanırız?

Pek çok kişi hayatında en az bir kere bile olsa baş ağrısıyla uyanmıştır. Uykudan yeni uyanmış, gözlerimizi bile zor açabiliyorken başımız nasıl ve neden ağrıyabilir? Buyurun ayrıntılar haberimizde…

SAĞLIK 29.10.2022, 11:22 29.10.2022, 14:38
Sabahları neden baş ağrısıyla uyanırız?

Baş ağrısının her çeşidi kötüdür fakat sabahları baş ağrısıyla uyanmak belki de en kötülerinden biridir. Böyle zamanlarda ağrı kesici bile içilse baş ağrısı devam edebilir. Sabah baş ağrısı ile uyanmanın birkaç sebebi vardır. Bu sebepler şu şekildedir:

  •  Vardiyalı çalışmak

    Her bedenin bir ‘’vücut saati’’ vardır. İnsan vücudu dışarıdaki ışığa bağlı olarak uykulu ya da uykusuz hissetmemizi sağlayan hormonlar üretirler.  Dolayısı ile vücudun uykuya ihtiyacı olduğu, uyuması gereken zaman dilimi arasında çalışıp, vücudun uyanık olması gereken zamanda ise uyumak, vücudun dengesini bozar ve bu da uykudan uyanıldığında beraberinde bir baş ağrısı getirir. 

    • Uykusuzluk



    Her yetişkin insan geceleri 7 ile 9 saat arasında uykuya ihtiyaç duyar. Bu uyku alınmadığında ise vücut dinlenemez ve geceleri yapması gereken görevleri yerine getiremez. Uykusuz kalmak, özellikle sabah migrenlerinin en önemli sebebidir. 

    • Susuz kalmak



    Yetişkin bir insan vücudu günde en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. İçilen bu su böbrekler başta olmak üzere diğer organlarımızın sağlığı için çok önemlidir. Dolayısıyla yeterli miktarda içilmeyen su sabahları baş ağrısı olarak kendini hatırlatır. 

    • Çok fazla alkol tüketmek



    Fazla alkol tüketmek, başta karaciğer olmak üzere diğer organlara zarar vermekle beraber vücuttaki su oranını da azaltır. Bu da ‘’dehidrasyona’’ yani susuzluğa sebep olur. Bu yüzden çok fazla alkol tüketilen gecelerin sabahında sık sık baş ağrısı görülür.

    Fakat bunlardan başka, çoğu da ciddi olmayan sebeplerle baş ağrıları ortaya çıkabilir. Genellikle susuz kalma, uzun süreli güneşte kalma gibi sebeplerin sonucunda oluşurlar. Ayrıca yüksek tansiyon, depresyon ya da anksiyete gibi hali hazırda kişide var olan hastalıklar da baş ağrısının sebeplerindendir. Fakat sabahları sık sık baş ağrısı ile uyanmak normal değildir ve bu durum tekrarlanıyorsa bir doktora gidilmelidir. 
     

    Baş ağrılarının hepsi aynı mıdır?

    Yaklaşık olarak 300 farklı baş ağrısı türü vardır. En çok bilinen baş ağrıları migren baş ağrısı ve küme baş ağrılarıdır.

    Migren baş ağrısı genellikle zonklayıcı bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sahibi kişiler kendilerini ‘’tükenmiş’’ olarak hissederler.

    Küme baş ağrısı ise daha çok yanma hissi veren ve insanların gözkapaklarında ağırlık varmışçasına gözlerini açamıyormuş gibi hissettirir. Ayrıca uyku bozuklukları çeken biri de sabahları baş ağrısı ile uyanabilir. 

    Uyku bozuklukları nelerdir? 

    Kısaca uyku bozukluğu, kişinin bilinçli olmayan şekilde kesintisiz olarak uyuyamamasıdır. Narkolepsi (önlenemez uyku atakları), uyurgezerlik, uyku bruksizmi (uyurken diş gıcırdatma ya da sıkma) gibi hastalıklar uyku bozukluğuna birer örnektir. 

    Yorumlar (0)