Saatlerce süren bekleyiş 11 Nisan'da bitiyor...

TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, milli olanaklarla geliştirilen, duyarlılık, bütün cihazlarda çalışma ve farklı koronavirüs varyantların tümünde tanı gerçekleştirebilme özellikleri olan yerli COVID-19 tanı kiti 'TÜSEB DiaKit'in, önümüzdeki pazartesi günü itibarıyla kullanıma sunulacağını duyurdu.

SAĞLIK 07.04.2022, 21:15
Saatlerce süren bekleyiş 11 Nisan'da bitiyor...

TÜSEB, koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın akabinde bu hastalığın tanısında kullanılacak olan kiti de Türkiye sağlık endüstrisine kazandırıyor.

Yeni jenerasyon COVID-19 tanı kiti 'TÜSEB DiaKit', hastaların boğaz ve burnundan alınan numunelerde koronavirüs olup olmadığının belirlenmesini sağlıyor. Maksimum 30 dakikada netice vererek virüsün olup olmadığını hızlı bir şekilde sağlayacak olan kit, özel moleküler dizaynıyla olası mutasyonlardan etkilenme ihtimalini de en aza indiriyor.

"Tüm varyantları tanıyor"

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Akdoğan, pandemi süreci yavaş yavaş sona erse de gelecekteki salgınlara Ar-Ge yönünden hazırlıklı olunması ve koronavirüsün grip gibi devam edeceği düşüncesinden hareketle bahse konu tanı kitini geliştirdiklerini ifade etti. 

Sağlık endüstrilerinde milli ve yerli ürünlerin üretiminin önemine işaret eden Akdoğan, bu maksatla hem sağlık alanında Ar-Ge çalışmalarına destek sunduklarını hem de enstitüleri vasıtasıyla Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.

Akdoğan, TÜSEB'in 9 enstitüsünden 1'i olan Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü'nün faaliyet alanlarından birinin de tanı kitleri olduğundan söz ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Tanı kitlerinin üretimine dair önemli bir Ar-Ge deneyimimiz var. TÜSEB DiaKit'in kamuda üretilmiş ilk koronavirüs tanı kiti olma özelliği var. Bu çok manalı çünkü bu gibi stratejik ürünlerde millilik ve yerlilik noktasında çok önemli hazırlıkların yapılması gerektiğini salgın bizlere gösterdi."

Bahse konu kitin 6 kişiden oluşan bir ekip tarafından birkaç ayda geliştirildiğini, validasyon ve test faaliyetlerinin ise çok daha uzun sürdüğünü aktaran Akdoğan, "Diğer kitlere kıyasla daha duyarlı, bütün cihazlarda çalışıyor ve farklı varyantların tümünde tanı yapabiliyor." dedi. 

Söz konusu kitin patentini satın almak için 8 ay evvel başvuru yaptıklarını kaydeden Akdoğan, ilk araştırma raporlarının oldukça müspet geldiğini, yakın zamanda ürünün patentlenebileceği hususunda ciddi umutları olduğunu belirtti.

"11 Nisan'da kullanıma başlanır"

Akdoğan, bahse konu tanı kitinin sağlık merkezlerine dağıtımına ilişkin de "Bu hafta Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. Bu hafta tüm işlemler tamamlanır. 11 Nisan itibarıyla da kullanıma başlanır." diye konuştu. 

Yorumlar (0)