Saat başı kapı kolu temizleyenler de ikinci dalgayı getirecek!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde toplumda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) göstermeye başlayan ve tedbirlerden yorulması sebebiyle umursamaz davranan iki uç noktanın oluştuğunu ifade etti. Prof. Dr. Özkan, "Bu 2 uç nokta çok tehlikeli. Bundan sonra yeni normale geçtiğimizde bu iki uç noktada kalırsak tekrar ikinci bir dalga yaşayabiliriz." uyarısında bulundu.

SAĞLIK 27.05.2020, 11:07
Saat başı kapı kolu temizleyenler de ikinci dalgayı getirecek!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, "yeni normal" hayata geçildiğinde saat başı kapı kollarını temizlemek ve umursamaz olmak gibi iki uç noktada kalınması halinde ikinci bir dalganın yaşanabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Özkan, orta noktada buluşulması gerektiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ne saat başı kapı kollarını temizleyelim ne de çok umursamaz olalım. Bu 2 uç noktadan uzaklaşmamız gerekiyor. Öbür uç noktada yorulacağız. Biz buna 'önlem yorgunluğu' diyoruz. O yönden dezavantaja düşeceğiz ya da psikolojik sorunlarımız çıkacak. Bu noktada ise 'bana bir şey olmaz' psikolojisi ile de yine ikinci bir dalgaya neden olabileceğiz. Marketten yoğurt aldın, kabını sabunlu bir bezle silip dolabına yerleştirirsin, tekrar alırken silmezsin ya da poşetleri tek tek temizlemezsin. Evinizde riskli grup varsa biraz daha dikkatli olabilirsiniz ama asla bu kadar çok obsesif davranmamak gerekiyor. 'Bana bir şey olmaz' davranışı ise bizim bulaşıcı hastalıklarda da diğer hastalıklarda hep başımızı yemiştir."

"Normal ve uygun düzeyde yaparsak sağlığımızı koruruz"

Maske takmanın ve el hijyenine dikkat etmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, "Maskeyle nefes almak, elimizi yıkamak zor gelebilir, antiseptik taşımak zor gelebilir ama bunu normal ve uygun düzeyde yaparsak sağlığımızı korumuş olacağız. Sonradan 'of, ah' dememek için gereken kurallara uymalıyız. Psikolojimizi bozmamak için ve insanları da bunaltmamak için gereken kurallara da gerektiği kadar uymamızı önereceğim." dedi.

Yorumlar (0)