RSV virüsü nasıl bulaşır? RSV aşısı var mı?

RSV virüsü nasıl bulaşır? RSV virüsü öldürür mü? RSV aşısı var mı? RSV virüsü belirtileri nelerdir? RSV virüsünden korunmak mümkün mü? RSV virüsünden korunmak için ne yapılır? RSV aşısı var mı? Son günlerin en çok aratılan konularından biri olan RSV virüsü hakkındaki detayları aktardık.

SAĞLIK 15.11.2022, 12:30 16.11.2022, 09:24 Hakan Öksüz
RSV virüsü nasıl bulaşır? RSV aşısı var mı?

RSV virüsü hakkında son haftalarda yapılan araştırmaların sayısı arttı. Vatandaşlar, RSV virüsü öldürür mü? ve RSV virüsü nasıl bulaşır? gibi soruların yanıtlarını arıyor. RSV virüsü belirtileri ve hastalıktan korunma yöntemleri ile ilgili detayları derledik.

RSV virüsü belirtileri

RSV virüsü belirtileri merak ediliyor. RSV virüsü, grip veya nezleye benzer belirtilerle ortaya çıkar. Açılımı "Respiratuar Sinsityal Virus" olan RSV virüsünün neden olduğu enfeksiyon, ilk etapta öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtileri, ateş ve vücutta kırgınlık gibi nezle bulguları takip eder. Bebeklerde beslenememe, huzursuzluk ve solunum düzensizliği gibi semptomlar görülür. Nefes verirken ıslık gibi sesler çıkaran bebeklerin dudakları morarabilmektedir.

Akciğere yayılan virüs, hastalığın üçüncü ve dördüncü günlerinde daha şiddetli bulgularla kendini gösterir. Hırıltılı sokunum, nefes almada güçlük, yorgunluk, karın ağrısı ve iştahta azalma, RSV virüsü belirtileri arasında gösterilir. Tedavi alınmadığı takdirde solunum yetmezliğine yol açan hastalık, hayati bir risk oluşturabilir. 

RSV virüsü; orta kulak iltihabı, zatürre, krup ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu virüs nedeniyle zatürre geçiren kişiler, ilerleyen yaşlarda astım ve kronik akciğer hastalıklarına yakalanabilmektedir.

RSV virüsü nasıl bulaşır?

Peki RSV virüsü nasıl bulaşır? RSV virüsü, temas yoluyla insandan insana geçebilmektedir. Ortak eşya kullanımı, RSV virüsünün bulaşmasına neden olabilmektedir. Havada asılı kalan damlacıklar yoluyla bulaşma ihtimali düşüktür. Aeresol içinde etkinliği azalan virüsün, öksürme yoluyla bulaşması zordur. Virüs bulaştıktan sonra 1 gün ila 1 hafta içinde hastalığın ilk belirtileri ortaya çıkabilmektedir. RSV virüsü ile enfekte olan ve hastanede tedavi gören bebekler, bu virüsü 21 gün içinde çevresine yayabilmektedir.

RSV virüsünden korunmak mümkün mü?

RSV virüsünden korunmak mümkün mü? sorusunun yanıtı merak ediliyor. RSV virüsünden korunmak için ne yapılır? Bebeklik döneminde anne sütü kullanımı ve sigaradan uzak durmak, RSV virüsünden korunmak için önemlidir. Temizlik kurallarına uymak, kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemek, maske kullanmak ve ortam havalandırması önerilir. Bebeklerin öpülmemesi ve bebek oyuncaklarının sık sık temizlenmesi de virüsün bulaşmasının engellenmesi için önemlidir.

RSV aşısı var mı?

Peki RSV aşısı var mı? RSV virüsü aşı tedavisi ile engellenebiliyor mu? Edinilen bilgilere göre rutin olarak kullanılan bir RSV virüsü aşısı yoktur. RSV aşısının halen daha geliştirme aşamasında olduğu belirtilmektedir. Akciğerlerde enfeksiyonun gelişmesi halinde antibiyotik kullanılmaktadır. 

Çocukların tedavisinde ise RSV antikoru içerikli bir ilaç kullanılır. RSV tedavisi, gelişen semptomlara göre yapılır. RSV virüsünün neden olduğu hastalıklar, destekleyici tedaviler ile giderilir. 

Yorumlar (0)