Robotik cerrahi ile ameliyatlarda yüzde 100 başarı sağlanıyor

Cerrahların en büyük yardımcısı robotik cerrahi, ülkenin dört bir yanındaki hastanelerde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Yeni sistem ile hastalar artık daha hızlı taburcu oluyor. Cerrahların ameliyat becerilerini de yükselten bu sistemler sayesinde ameliyatların başarı oranları da artıyor. 

SAĞLIK 15.11.2021, 16:20 15.11.2021, 16:25
Robotik cerrahi ile ameliyatlarda yüzde 100 başarı sağlanıyor

Ankara Şehir Hastanesi’nde bulunan robotik cerrahi (robot yardımlı cerrahi sistemi) ile şimdiye kadar 900’dan fazla hasta sağlığına kavuştu. Cerrahların 3’üncü eli olarak kabul edilen robotlar, laparoskopik cerrahiden sonra minimal invaziv cerrahinin de yeni adımı olarak pek çok kolaylık sağlıyor. Hem hastalara hem de cerrahlara sayısız katkısı olan bu robotlar, uzmanlara göre, “el modelini model alan enstrüman”.  

Yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü özelliği yardımıyla geleneksel kapalı ve açık cerrahi teknolojilerdeki kısıtlamaların aşılmasını sağlayan bu robotlar, karmaşık girişimleri dahi kapalı ameliyat yöntemiyle yapma imkanı sağlıyor. Bu yöntem sayesinde konsolda oturan cerrah, ameliyat bölgesini üç boyutlu şekilde net olarak görüyor ve ameliyatın başarısını artırabiliyor. 



Robotun hareket kabiliyeti 540 derece 

Robotik cerrahi ile hastaların daha konforlu şekilde ameliyat edildiğini ve taburcu olma süresinin de hızlandığını belirten Ankara Şehir Hastanesi Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, konuyla ilgili şunları aktarıyor: “Robotik cerrahinin farklı faydaları bulunuyor. Bunlardan ilki şüphesiz ki el titremesinin olmaması. Yani cerrahın eli titrese bile artık bu hastaya yansımıyor. Bir diğer olumlu katkısı da cerrahların bileğinin belirli bir dereceye kadar dönme ve hareket etme kabiliyeti varken bu robotun kolların 540 dereceye kadar hareket edebiliyor. O sebeple ameliyat etme ve dikiş atma yetenekleri oldukça fazla. Diğer avantaj da görüntüleme sistemi. Endoskopide görüntüleme var örneğin fakat oradaki görüntüler 2 boyutlu. Oysa robotik sistemde 3 boyutlu görüntüleme yapmak mümkün. Görüntü 3 boyutlu olduğu için derinlik hissini de alabiliyorsunuz ve vücuda daha fazla hakim oluyorsunuz.” 



Robot, başarı oranına göre geri bildirim sağlıyor 

Prof. Dr. Bostancı: “Minimal invaziv cerrahide kullandığımız, bağırsakları kestiğimiz titanyum telli aletlerimiz var. Robotik sistemlerdeki bu aletlerde kapattığınızda robotun size geri bildirimi oluyor. Yani size, bu ameliyatın yüzde kaç oranında başarılı olduğuna dair bilgilendirme yapıyor. Örneğin yüzde 80 ya da 90’lık başarı oranı varsa cerrah, kapatma yapmıyor ve müdahaleye devam ediyor. Uyarı oranı yüzde 100’ü görmeden hasta kapatılmıyor.” 



Hastalar daha erken taburcu oluyor 

Prof. Dr. Bostancı: “Robotik sistemin hasta bakımından bir diğer avantajı da ameliyat sonrasında daha az ağrı hissedilmesi. Hastalar, ameliyatın hemen sonrasında daha hızlı iyileşiyor. Bu da erken taburcu olmasına ve devletin maliyetinin düşmesine vesile oluyor. Vatandaşlar, daha rahat yürüyüp işlerine daha erken dönebiliyorlar. Bu sistem bazı polikliniklerde öne çıkıyor. Örneğin hastanemizde üroloji kliniğinde bunu kullanıyoruz. Prostat kanserinde bize çok faydası oluyor. Gastroenteroloji cerrahisinde; mide, yemek borusu, rektum ve kolon kanserleri ile karaciğer ve pankreas kanserlerinde bu robotik sistemi sık sık kullanıyoruz. Ayrıca kadın doğum ve kulak burun boğaz kliniklerinde de robotik cerrahi tercih edilebiliyor.” 



Tümörün yayılımı görülebiliyor 

Bostancı: “Robotik cerrahi sisteminin genelde kanser hastalarında kullanılması cerrahlar için oldukça önemli. Bu cihazın özel bir görüntüleme sistemi var. Hastaya boya verilerek tümörün yayılım derecesi görülebiliyor. İlk yayılmaya başladığı yer tespit edilebiliyor ve buna göre ameliyatı planlayabiliyorsunuz. Pek çok faydası olan bu sistem şu anda ülkemizde bazı hastanelerde kullanılıyor. Devlet tarafından tamamı karşılanan bu ameliyatlar, gelecek dönemlerde daha sık kullanılır olacak.” 

Yorumlar (0)