Reuters, Türkiye'nin "virüs avcılarını" dünyaya tanıttı!

Reuters haber ajansı, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastaları ile temasta bulunan kişileri izlemek amacıyla kurulan ve "virüs avcıları' olarak anılan filyasyon ekiplerini dünyaya tanıttı. 

SAĞLIK 02.05.2020, 11:46 02.05.2020, 11:48
Reuters, Türkiye'nin "virüs avcılarını" dünyaya tanıttı!

Reuters haber ajansı, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı canla başla mücadele eden Türk filyasyon ekiplerini takip etti. Ajansa bağlı foto muhabiri Tuvan Gümrükçü, Ankara'da ev ev gezen filyasyon ekiplerinin fotoğraflarını çekti. 

Türk yetkililerden biri, Sağlık Bakanlığına bağlı virüs avcılarının çalışma sistemine ilişkin açıklamada bulundu. Yetkili, bazen tek bir vaka için 200 kişiye ulaşılması gerektiğini söyledi. 

İki kişilik ekiplerden meydana gelen görevliler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyan kişilerle teması olan şüphelilerin evlerine giderek kapı kapı dolaşıyor ve gerekli bilgileri veriyor. 

Türkiye'de 81 kentte gerçekleştirilen filyasyon çalışmasında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyanlar kişilerle teması olmuş kişilere ulaşan ve yeni tanı süreçlerini başlatan filyasyon ekipleri, salgın ile mücadelenin sahadaki en aktif üyeleri arasında yer alıyor. 

Sahada filyasyon çalışması gerçekleştiren sağlık çalışanları, mücadelenin "gizli kahramanları" olarak adlandırılıyor.

"Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülke"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini bu filyasyonla sağladık. İlk vakadan itibaren tespit ettiğimiz her vakadafilyasyon yönetimini uyguladık. Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya çalıştık. Bunun ne denli dikkat, titizlik gerektiren bir süreç olduğunu dışarıdan anlamak zordur. Türkiye’de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5'inci haftada gerçekleşti. Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülke." demişti. 

"Toplamda takipleri yapılan 251 bin 28 kişi oldu"

Bakan Koca, filyasyon ekiplerinin çalışma sistemine ilişkin, şunları söylemişti:

"Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 temaslı kişi düşüyor. Bunların yaklaşık yüzde 96’sına ulaşarak takiplerini yaptık. Toplamda takipleri yapılan 251 bin 28 kişi oldu. Filyasyon ekipleri biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluşan ekipler. "Ekipler, her yeni corona virüs vakasının tespitinde vakanın hikâyesi alınır alınmaz harekete geçip hastanın temas halinde olduğu listelenmiş kişileri 48-49 saat zaman zarfında tarıyorlar. "Ekipler sahada mobil cihazlarla hareket ediyorlar, merkez birimlerimiz onların sahadaki çalışmasını takip ediyorlar."

Yorumlar (0)