Reflüyü azaltacak beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Sipahioğlu, sıklıkla görülen rahatsızlıkların başında gelen reflü şikayetlerini azaltacak beslenme tavsiyelerinde bulundu.

SAĞLIK 20.03.2022, 19:10 21.03.2022, 18:02
Reflüyü azaltacak beslenme önerileri

Kişinin yaşam kalitesini düşüren reflüde beslenme alışkanlıklarının önemine değinen Sipahioğlu, “Reflü, midedeki safra, asit ve pankreas sıvısını da kapsayan gıda karışımının yemek borusuna kadar gelip, uzun süre boyunca temas etmesiyle yemek borusunun kendini koruyuculuğunun yok olması halidir. Göğüsün arkasında yanma hissi ile ortaya çıkar, boğaza ve sırta kadar yayılabilir. Bahse konu yanma, yemek yedikten bir süre sonra başlar. Hazımsızlık, kusma, sırt ağrısı, ağza ekşi ve acı suların gelmesi, diş çürükleri, aşırı geğirme, uzun süreli öksürük, uyurken boğulma hissi, ses kısıklığı, boğazda yanma hissi, kronik farenjit gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Bu süreçte beslenmeye dikkat edilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu. 

Reflüyü tetikleyen besinler hangileridir?

Reflü rahatsızlığı çekenler için beslenme tavsiyelerinde bulunan Sipahioğlu, “Yağlı yemeklerden uzak durulmalı, kahve ve çay aşırı derecede tüketilmemeli, alkol kullanılmamalı, çikolata, baharatlı gıdalar, limon, portakal, kola gibi şeyler tüketilmemeli. Yemek yedikten sonra minimum 3 saat boyunca yatılmamalı. Korse ve sıkı kemer kullanılmamalıdır. Haftanın en az 3-4 günü tok karnına fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ana öğünlerde çok fazla sıvı tüketimi de reflüyü tetikliyor. Günde minimum 8-10 bardak su tüketimi ara öğünlerde gerçekleştirilmelidir. Yüksek oranda yağ içeren gıdalardan uzak durmak ve protein bakımından zengin gıdalarla beslemek reflü hastaları için en doğrusudur. Yağ içeriği yüksek besinlere tam yağlı yoğurt/süt/peynir, krema, kızartma ürünleri, kakao, sosis/salam gibi şarküteri ürünleri örnek olarak verilebilir. Bu süreçte sakız da çiğnenmemelidir. Çünkü yutulan havanın miktarı artar, bu da reflü ve gaza sebep olur." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)