Ramazan’da verilen kiloyu bayramda geri almamanın sırrı: egzersiz

Ramazan döneminde günde ortalama 14 buçuk saat aç kalarak oruç tutan insanların fiziksel hareketlerini ve egzersizlerini ihmal etmemesi gerektiğini ifade eden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, Ramazan ayındaki açlığın sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle birlikte kilo vermek için mükemmel bir fırsat olduğunu da ifade ediyor.

SAĞLIK 16.04.2022, 12:41
Ramazan’da verilen kiloyu bayramda geri almamanın sırrı: egzersiz

Ramazan ayı, imkanı olan her Müslüman’ın oruç tutarak geçirdiği bir ay. Bu dönemde günde ortalama 14,5-15 saat kadar aç kalınarak hem dinin gereği yerine getiriliyor hem de mide, bağırsaklar ve sindirimde kullanılan organlar dinlendirilerek kendilerini toparlamaları sağlanıyor. Bu dönem aynı zamanda insanların oldukça hızlı şekilde kilo verebildiği bir dönem olarak yer ediyor. 24 saat içinde 2 öğün yemek yemek, pek çok insanın sağlıklı formuna kavuşmasına sebep oluyor ancak öte yandan Ramazan ayında verilen kilolar, Ramazan Bayramı ile birlikte hızlı şekilde alınıyor. Bir ay boyunca gündüzleri aç kalan bünye bayram dolayısıyla yemeye başladığında artık durdurulamayacak konuma erişiyor. Bu konuda uyarılarda bulunan uzmanlar ise oruçlu dönemde iken verilen kiloların bayramda geri alınmaması için bazı uyarılarda bulunuyor. 



Uygun egzersiz programı ile giden kilolar geri gelmiyor

Bursa’da görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, verilen kiloların geri alınmaması için şu reçeteyi veriyor: “Ramazan ayında oruç tutmanın olumlu yanlarından biri de kan yağının düşmesi, yağ ve kolesterol kütlesinde azalma ve kilo verme. Bu süreçte hem verilen kiloyu artırmak hem vücudu şekillendirmek hem de kiloları geri almamak için egzersiz de yapmak gerekiyor. Öncelikle kişiye uygun olan egzersiz planını seçmek gerekiyor. Her egzersiz herkese faydalı gelmiyor. Özellikle evde iftar sonrasında hemen egzersize geçmek oldukça yanlış. Çünkü vücut bu sırada aldığı besinleri sindirebilmek için kendi enerjisini kullanıyor. İftardan en az 1,5-2 saat kadar sonra egzersiz yapmak gerekiyor. Tabi bu arada geçen zaman zarfında da vücut, yeteri kadar sıvı almalıdır.”



“Yapılacak egzersizler daha önce belirlenmiş olmalıdır”

“İftardan 2 saat kadar sonra yapılacak olan egzersizler, daha önceden doktor ya da uzman tarafından belirlenmiş olmalıdır. Az tekrarla başlanarak devam ettirilebilir. Örneğin plates temelli olan, eklemleri koruyucu egzersizler ile plank türleri uygulanabilir. Biraz daha ileri yaşlarda kişilerin uyguladığı eklem hareket açıklığı egzersizler de doktorun izni doğrultusunda uygulanabilir. Bunların haricinde en etkili egzersiz yürüyüştür. İftardan 2 saat kadar sonra kısa da olsa açık havada yürüyüş yapmak çok iyi gelecektir. Aktif spor yapanların da Ramazan ayında ara vermemesi gerekiyor. Çünkü bu 30 günlük dönemde kaybedecekleri performansın yüzde 30’luk kısmını tekrar sağlayabilmek için bile 8 haftalık egzersiz programına ihtiyaçları olacaktır. Ayrıca bilinçli bir şekilde egzersiz yapmak gerekiyor. Yalnızca oruç tutup hiç hareket etmezsek, yürümezsek, fiziksel performans sağlamazsak zinde hissedemeyiz. Özellikle ev hanımları günlük aktivitelerine devam etmeli ancak yorucu işlerden kaçınmalıdırlar.”

Yorumlar (0)